Puterea cuvintelor

Devoțional zilnice 18 decembrie 2018

Din aceeaşi gură iese şi binecuvântarea, şi blestemul! Nu trebuie să fie aşa, fraţii mei! – Iacov 3:10

William KcKendree Carleton (cunoscut ca Will Carleton) a fost un poet american care a decedat pe 18 decembrie 1912, lăsând în urmă o moştenire literară foarte bogată. În faimoasa lui poezie, „The First Settler’s Story”, el relatează povestea unui bărbat îndrăzneţ care s-a mutat în Vest, într-un teritoriu rural în care erau probleme şi a luat-o şi pe scumpa lui soţie cu el. În acea viaţă singuratică, tânăra şi-a folosit toată puterea ca să îl ajute şi s-a străduit să transforme coliba lor umilă într-un loc plăcut de locuit. Timpul a trecut şi bărbatul a devenit foarte stresat din cauza izolării, a vremii nefavorabile, a recoltelor nereuşite şi a sărăciei.

Într-o seară, întorcându-se de la lucru, nu a văzut vacile în locul lor obişnuit unde se hrăneau. Preţ de jumătate de minut, el a acuzat-o pe soţia lui că nu a avut grijă de vaci şi doar a lenevit, lăsându-l pe el să facă toată treaba. Nu a primit niciun răspuns. Ea a rămas tăcută, dar totuşi, devastată. În după-amiaza următoare, simţind că se apropia o furtună, a plecat de la muncă mai repede şi a pornit spre casă. Acolo, pe masă, a găsit un bileţel scris cu creionul de soţia lui, în care îi spunea că vacile au ieşit din nou, deşi ea le îngrijise şi îi cerea să nu o certe, căci a mai plecat încă o dată să le caute. Ea şi-a încheiat mesajul cu un apel la inima lui: „Dragul meu, acoperă cu dragoste tăria care îmi lipseşte şi găseşte cuvinte blânde pentru mine când mă voi întoarce.”

A terminat de citit bileţelul şi apoi s-a auzit un tunet care anunţa începutul furtunii. Frenetic a ieşit în grabă cu câinele şi toată noaptea a căutat-o pe iubita lui soţie. De trei ori s-a întors acasă în speranţa că o va găsi acolo, dar în zadar. Dimineaţa devreme, când soarele a început să strălucească din nou, s-a întors şi el acasă. Vacile erau acolo, exact unde trebuiau să fie. Da, ea reuşise să le aducă înapoi! Atunci el a alergat înspre coliba lor şi acolo a găsit-o şi pe soţia lui, care zăcea extenuată şi fără viaţă pe podeaua rece… Casa lui îşi pierduse „sufletul” şi în mintea lui au continuat să răsune cuvintele ei scrise în bileţel: „Am încercat să fac ce am putut – am încercat!”

Cuvinte. Doar cuvinte. Dar cât de devastatoare pot fi! Will Carleton mai spune în poezia lui: „Băieţii care înalţă zmeiele lor îşi trag înapoi păsările cu aripi albe. Nu poţi face asta când laşi cuvintele să zboare.”

Doamne, ajută-mă ca întotdeauna cuvintele mele să fie o sursă de binecuvântare pentru ceilalţi, inclusiv pentru cei dragi mie. Amin!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro