Aproape 13 milioane de copii americani trăiesc sub pragul sărăciei

Visul american este interzis copiilor. Circa 13 milioane dintre copiii care locuiesc în Statele Unite, trăiesc sub pragul sărciei, arată un raport al Children’s Defense Fund, un ONG specializat în drepturile omului.

Organizaţia Negurvernamentală care se bucură de o bună reputaţie la nivel naţional a cerut guvernului american să dubleze salariul minim la nivel federal și să asigure subvenţii pentru locuinţe pentru a pune capăt „travestirii morale” a politicilor care acordă deduceri de impozit celor mai bogaţi americani, dar permit ca milioane de copii să trăiască în sărăcie lucie.

Cel mai recent raport al Children’s Defense Fund susţine că aproximativ 13 milioane de copii americani trăiesc în familii al căror venit este sub linia sărăciei, ceea ce le restricţionează accesul atât la o hrană, cât și la o educaţie adecvată și îi predispune la violenţă și îi expune la riscul de a ajunge să trăiască pe stradă. Două treimi dintre copiii aflaţi sub lini sărăciei sunt copii de culoare.

„Niciun copil nu ar trebui să se îngrijoreze dacă v mânca următoarea dată când îi e foame sau dacă va avea unde să doarmă la noapte, în cea mai bogată naţiune de pe Pământ. Și totuși, peste 12,8 milioane de copii din America – aproximativ unul din cinci – trăiește în sărăcie, confruntându-se cu aceste realităţi în fiecare zi”, se arată în raportul intitulat Ending Child Poverty Now.

Organizaţia Children’s Defense Fund a lansat un apel către guvernanţi, susţinând că o triplă măsură de a ridica salariul minim federal la 15 dolari pe oră, de a crește cuantumul impozitelor deduse și pe cel al subvenţiilor acordate părinţilor ar putea reduce numărul copiilor săraci cu peste jumătate. Numai creșterea accesului la subvenţii pentru locuinţe, acordate familiilor cu venituri scăzute ar pute scoate din sărăcie 2 milioane de copii, spun reprezentanţii orgnizaţiei. „Sărăcia copiilor este o criză urgentă, dar care poate fi prevenită. Ţara noastră deja implementează soluţii împotriv acesteia – tot ce avem noi de făcut este să investim în ele și să le extindem.”

Cele mai multe decese ale copiilor sub 5 ani se produc, la nivel mondial, din cauza pierderii semnificative în greutate, provocate de malnutriţia acută severă. În zona de sud a Africii, nu mai puţin de 14 milioane de oameni ar putea fi privaţi de hrană în cursul anului 2016, estimează ONU, învinovăţind recoltele slabe de anul trecut și seceta severă. Doar în Malawi, 2,8 milioane de persoane sunt ameninţate de foamete. În estul Africii, Etiopia este deosebit de afectată, cu 18 milioane de persoane care ar putea avea nevoie de ajutor alimentar înainte de sfârșitul anului, potrivit UNICEF, care estimează că această ţară ar avea nevoie de donaţii în valoare de 87 de milioane dolari.

În România, numărul copiilor afectaţi de malnutriţie este de ordinul sutelor de mii. Potrivit unui studiu publicat recent de World Vision și citat de Gândul, nu mai puţin de 225.000 de copii români se duc la culcare flămânzi, iar dintre familiile din mediul rural, 72% nu le pot asigura celor mici o dietă minimum diversificată, fapt care provoacă îmbolnăviri grave sau malnutriţie.

La nivelul Uniunii Europene, peste un sfert dintre copii sunt expuși riscului de excluziune socială din cauza faptului că sunt săraci. Cei mai mulţi dintre copiii aflaţi în această situaţia sunt români. Potrivit Eurostat, nu mai puţin de 51% dintre copii sunt ameninţaţi de sărăcie.

Inegalitatea pe care o suferă copiii proveniţi din familii sărace atinge uneori cote șocante. Potrivit statisticilor privind egalitatea de șanse în 32 de ţări dezvoltate, un copil născut într-una dintre primele 10% cele mai bogate familii are de până la 35 de ori mai mult venit la dispoziţie decât un copil născut într-o familie din rândul ultimelor 10% cele mai sărace familii, avertizează raportul Born Equal, documentat de organizaţia „Salvaţi Copiii”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro