Atitudinea gabaoniților

Devoțional zilnic 21 martie 2018

S-au dus la Iosua în tabără la Ghilgal şi i-au zis lui şi tuturor celor din Israel: „Noi venim dintr-o ţară depărtată, acum deci faceţi legământ cu noi.” (Iosua 9:6)

În capitolul 9 din Iosua, găsim o istorie de recunoştinţă foarte rar întâlnită în istoria omenirii. Gabaoniţii au venit la Iosua şi la căpeteniile lui Israel pentru a face pace cu ei (Iosua 9:3-27). Marea problemă este că ei s-au folosit de înşelăciune pentru a face pace. Deşi Gabaon era un oraş de împăraţi, în care toţi oamenii erau viteji (Iosua10:2), venind din Canaan, s-au prezentat ca nişte robi care au călătorit foarte mult până la Iosua şi partea interesantă este că au şi ajuns robi. Ei puteau să procedeze ca toate popoarele şi să facă război cu poporul Israel, dar au preferat să facă pace. Gabaoniţii aveau un oraş mare, întărit, cu oameni puternici, aveau toate motivele pentru a se încrede în puterea lor fizică, dar au preferat să creadă în istorii auzite despre un popor căruia i s-a promis Canaanul.

Ce diferenţă de atitudine între gabaoniţi şi nevasta lui Lot (Geneza 19)! Ea a trăit în casa lui Avraam şi a fost scoasă de îngeri din Sodoma; am putea spune: „Mai mult de atât ce mai vrei?” Însă totul a fost fără efect în inima ei. Soţia lui Lot a primit salvarea gratis, dar nu a preţuit-o; gabaoniţii au încercat să primească prin înşelăciune ceva ce ar fi putut să primească gratis. Soţia lui Lot a avut dovezi, şi nu a crezut, dar gabaoniţii doar din mărturii au ajuns să se teamă de un popor de sclavi. Dumnezeu a lucrat în ambele istorii, dar rezultatul final a fost alegerea omului.

Există o vorbă care spune: „Mai bine să faci un lucru greşit din motive corecte, decât să faci un lucru bun din motive greşite.” Deşi a fost scoasă din Sodoma, soţia lui Lot a rămas cu inima acolo, dar gabaoniţii au încercat să ajungă la Dumnezeu aşa cum au ştiut ei, iar pedeapsa lor a fost să slujească la templu (Iosua 9:27). Astăzi este o nouă zi în care Îi poţi mulţumi lui Dumnezeu pentru harul Său şi poţi demonstra celor din jurul tău cum este El.

Flavius Ardelean, pastor, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro