Atletă declarată „biologic bărbat”, obligată să facă tratament pentru a mai concura

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a hotărât să susţină decizia Asociaţiei Internaţionale a Federaţiilor de Atletism, potrivit căreia atleta Caster Semenya va trebui să își administreze un tratament de scădere a nivelului de testosteron, dacă dorește să concureze în continuare la categoria feminin. Sportiva, dublă campioană olimpică la 900 de metri, a declarat că nu le va permite reprezentanţilor forului internaţional „să mă mai folosească vreodată, pe mine sau corpul meu”.

Disputa privitoare la dozajul hormonal al sportivei a pornit în urmă cu 10 ani, după victoria Semenyei la Campionatele Mondiale de atletism din 2009. Timpul pe care atleta l-a obţinut în timpul competiţiei reprezentase o îmbunătăţire de 4 secunde faţă de timpul scos cu doar câteva luni în urmă la o altă competiţie, iar progresul lui a atras atenţia Asociaţiei Internaţionale a Federaţiilor de Atletism (IAAF). În acel an, IAAF i-a cerut sportivei să parcurgă o examinare în vederea verificării sexului său biologic, motivând că progresul de 25 de secunde la proba de 1500m și un ulterior progres de 8 secunde la proba de 800m seamănă cu „genul de reușite dramatice care ridică, de obicei, suspiciunea de dopaj”.

Rezultatul examinării nu a fost publicat oficial. Însă unele informaţii au ajuns în presă și au fost comentate pe larg, ceea ce a dus la perpetuarea zvonului că Semenya ar fi intersex, prezentând un amestec de caracteristici biologice feminine și masculine.

Dezbaterea a aruncat în arenă și acuzaţii de rasism la adresa IAAF, pe care organizaţia, care a confirmat mai târziu că i-a cerut sportivei să fie examniată, le-a negat exprimând totodată regretul că cererea a fost interpretată ca discriminare rasială și imperialism. Federaţia a explicat că solicitarea de testare a venit mai degrabă pe fondul verificării dacă sportiva suferea de o „condiţie medicală rară” care îi conferă „un avantaj nedrept”. Însă președintele IAAF a declarat că organizaţia trebuia să gestioneze situaţia mai delicat. Semenya avea atunci 18 ani.

Într-un interviu acordat revistei sud-african YOU, sportiva declara în 2009 că „Așa m-a făcut Dumnezeu și mă accept pe mine însămi.”

După o interdicţie de a participa la competiţii sportive atleta a revenit în joc, iar în 2016 a devenit prima persoană care a câștigat toate trei probele de 400, 800 și 1500m la Campionatele Naţionale Sud Africane. Victorii ulterioare au redeschis discuţiile despre nivelul de testosteron al sportivei, deși, în 2015, politica IAAF împotriva hiperandroginismului (nivelului ridicat de testosteron la femei) a fost suspendată din cauza lipsei de dovezi privind influenţa testosteronului asupra performanţelor atletice. Curtea de Arbitrare în Sport a decis în acel an să acorde doi ani IAAF pentru a furniza dovezi în sprijinul ipotezei că testosteronul ar potenţa capacităţile sportive.

În aprilie 2018, IAAF a introdus un nou regulament potrivit căruia atleţii cu tulburări de dezvoltare sexuală erau obligaţi să ia medicamente de scădere a testosteronului dacă doreau să participe la competiţii. Fiindcă schimbările se aplicau doar atleţilor care concurau la probele de 400, 800 și 1500m, mulţi comentatori au concluzionat că măsura o vizează în mod specific pe Semenya.

Sportiva a contestat în mai multe rânduri noul regulament, și după decizia nefavorabilă ei de luna aceasta a afirmat vehement că refuză tratamentul de scădere a nivelului de testosteron. „Federaţia m-a folosit în trecut ca pe un cobai, pentru a vedea cum funcţionează respectivele medicamente. Chiar dacă acele pastile hormonale mi-au făcut rău tot timpul, Federaţia vrea acum să forţeze folosirea lor, indiferent de consecinţe, care oricum nu sunt cunoscute. Nu le voi mai permite să mă folosească, pe mine sau corpul meu. Dar sunt îngrijorată pentru alte atlete ca mine, care vor fi obligate să facă asta pentru a concura. Nu se poate întâmpla așa ceva, atât timp cât nu se cunosc efectele negative!”, spune Semenya.

TAS a emis un raport de 163 de pagini în care scrie că sportiva este „biologic bărbat”, că nivelul ridicat de testosteron la femei aduce avantaje în putere și tonus începând de la pubertate, și că regula de a trece la tratament medicamentos este „necesară și rezonabilă pentru a păstra competiţia feminină corectă.

Caster Semenya s-a născut în Africa de Sud, în 1991. Are 1,78m și 70 kg. În 2015 s-a căsătorit cu partenera ei, Violet Raseboya.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro