Boierul

Devoțional zilnic 14 iulie 2019

Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea și Proorocii. Matei 7:12

Pe vremea când bunicul meu era adolescent, boierul ce stăpânea peste satele lor a murit și moșia a fost împărțită și cumpărată de alți trei boieri. Cel care a cumpărat   conacul și pământurile din raza satului lor era un tânăr boier, iubitor de carte și de oameni. Bunicul a devenit unul din argații lui preferați. Aproape fiecare zi și-o petrecea la conac, fiind cel ce-i îngrijea boierului calul preferat și-i conducea trăsura. De la început i s-a părut ciudat tânărul boier. Nu vorbea și nu era ca ceilalți. Se purta omenos cu slugile și nu privea la săteni ca la prostimea țării. Bunicul meu, cucerit de noblețea lui, l-a întrebat: ,,boierule cum pot să devin și eu un om bun și înțelept ca dumneata?” El a deschis Scriptura și i-a citit textul nostru de la început. Și din ziua aceea bunicul, ajutat de boier, a început a buchisi slovele cărților. Cînd a început să citească binișor, boierul, i-a adus reviste adventiste și broșuri despre profeții. Așa s-a făcut adventist bunicul.

Când comuniștii au început arestarea bogaților, tot satul a sărit să-l apere pe boier, deși nu mai era bogat. În cele din urmă, l-au arestat și condamnat ca legionar, chiar dacă nu avea nici-o legătură cu ei. Sătenii l-au plâns și regretat pe cel ce le descoperise Legea și Profeții în acțiune. Fii și tu un tânăr boier al Domnului!.

Virgil Peicu, pastor

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro