Carnea roșie și carnea albă, la fel de nocive din perspectiva colesterolului

În ciuda conveingeri generale, consumul de carne roșie (porc) și consumul de carne albă (pui) au efecte similare asupra nivelului de colesterol din sânge, susţine un studiu publicat ieri în American Journal of Clinical Nutrition.

Studiul, condus de cercetători din cadrul Children’s Hospital Oakland Research Institute (CHORI), divizia de cercetare a UCSF Benioff Children’s Hospital Oakland, a constatat că, atunci când vorbim de cantităţi ridicate, atât consumul de carne roșie, cât și consumul e carne albă de pui pot duce la o creștere semnificativă mai mare a colesterolului, comparativ cu creșterea produsă de consumul similar cantitativ de proteine vegetale. Efectul a fost observat indiferent de conţinutul de grăsimi saturate din alimentaţie.

„Atunci când am planificat studiul, ne-am așteptat să observăm efecte mai nocive asupra nivelului colesterolului în cazul consumul de carne roșie vs. carne albă. Însă am fost surprinși să constatăm că lucrurile nu stau deloc așa – efectul asupra colesterolului a fost identic atunci când nivelurile de grăsimi saturate sunt echivalente”, a explicat principalul autor al studiului, medicul Ronald Krauss, cercetător principal și director de cercetare în ateroscleroză la CHORI.

Krauss a precizat și că tipurile de carne incluse în studiu nu au cuprins carnea de la vite hrănite cu iarbă, carnea procesată precum șunca tip bacon sau cârnaţi și nici carnea de pește. Însă rezultatele au fost grăitoare fiindcă au indicat că, pentru scăderea colesterolului, abţinerea de la consumul de carne de orice fel este mai eficientă decât se considera înainte. Studiul a constatat că proteinele de origine vegetală sunt cele mai sănătoase pentru colesterolul din sânge.

Consumul de carne roșie a devenit tot mai nepopular în ultimele decenii din cauza îngrijorărilor privind asocierea lui cu creșterea riscului de boli cardiovasculare. Recomandările guvernamentale internaţionale au încurajat consumul de pui carne de pui ca o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie. Până acum însă nu a existat nicio evaluare comparativă a efectelor în urma consumul de carne roșie, carne albă și proteine din vegetle asupra colesterolului din sânge.

Proteinele care nu provin din carne, ci din vegetale, lactate sau leguminoase precum fasolea, lintea, mazărea, au cele mai mari beneficii în scăderea colesterolului, a spus Krauss. Acesta a conchis că alte efecte ale consumului de carne roșie contribuie suplimentar, pe lângă creșterea colesterolului, la dezvoltarea bolilor cardiace. „Aceste efecte ar trebui explorate mai în detaliu ca parte a eforturilor de a ne îmbunătăţi sănătatea.”

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro