Cărți bune, care înnobilează mintea

Devoțional zilnice 21 iunie 2018

Ferice de cine citeşte… (Apocalipsa 1:3)

Noi am făcut o practică din a citi cărţi instructive şi interesante, cu Biblia în cercul familiei, iar copiii noştri au fost întotdeauna fericiţi în timp ce îi întreţineam în acest mod. Astfel, noi am prevenit dorinţa lor neliniştită de a fi afară, în stradă, cu prieteni mai tineri şi, în acelaşi timp, le-am cultivat gustul pentru o lectură temeinică. (…) Spiritul Profetic (seria Conflictul veacurilor) trebuie să se afle în fiecare familie şi trebuie citit cu glas tare în cercul familiei. (…) Mărturiile conţin instrucţiuni care vin în întâmpinarea nevoilor tuturor, atât ale părinţilor, cât şi ale copiilor. Dacă vor fi citite cu glas tare întregii familii, copiii ca şi părinţii vor beneficia de sfaturi, avertizări şi mustrări. (…) Timpul să fie devotat citirii Scripturilor şi altor cărţi interesante, care vorîmpărţi cunoştinţe şi care vor inocula principii drepte. Cel care poate citi cel mai bine să fie ales să citească cu glas tare, în timp ce ceilalţi membri ai familiei sunt angajaţi în ocupaţii folositoare. Astfel, aceste seri în cămin pot fi făcute atât plăcute, cât şi profitabile. (Reviewand Herald, 26 decembrie 1882)

Copiii au nevoie de o lectură potrivită, care să le aducă plăcere şi re-creere şi nu demoralizarea minţii sau istovirea trupului. (Review and Herald, 11 decembrie1879)

Majoritatea copiilor şi a tinerilor vor să aibă material de citit şi, dacă nu alege cineva pentru ei, atunci vor alege ei înşişi. Ei pot găsi pretutindeni cărţi de o calitate distrugătoare şi, în curând, vor ajunge să iubească o astfel de lectură, dar, dacă li se dau cărţi bune, vor ajunge să-şi cultive gustul pentru o astfel de lectură. (Review and Herald, 11 decembrie 1879)

Practicând obiceiul de a face doar ce este bine, se va crea un dezgust în inimă pentru ceea ce este josnic, de factură ieftină şi destrăbălată. (Youth’s Instructor, 18 ianuarie 1894)

Lectura sănătoasă va fi pentru minte ceea ce este hrana sănătoasă pentru corp. În acest fel veţi deveni tari ca să vă puteţi împotrivi ispitelor, să vă formaţi obiceiuri corecte şi să acţionaţi de pe poziţia unor principii bune. (Review and Herald, 26 decembrie 1882)

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro