Caz controversat: francezul aflat de 10 ani în stare vegetativă nu va mai fi menţinut artificial în viaţă

Familia lui Vincent Lambert, bărbatul de 42 de ani care se află în stare vegetativă din 2008 și al cărui caz a fost dezbătut timp de un deceniu în Franţa, a fost informată că echipa de îngrijire medicală intenţionează să înceteze hrănirea, hidratarea și sedarea pacientului, în cursul acestei săptămâni.

Vincent Lambert, în vârstă de 42 de ani, a suferit un accident de motocicletă în 2008 și se află de atunci în stare de conștienţă minimă, respirând totuși fără ajutor și deschizând ocazional ochii.

Încă din aprilie 2013, echipa medicală care îl îngrijea la acea dată a constatat că nu există speranţe de îmbunătăţire a stării pacientului și a decis oprirea terapiei care îl menţinea în viaţă. Deși soţia lui Lambert a fost de acord cu această decizie, părinţii săi au obţinut anularea deciziei de către tribunalul administrativ din Châlons-en-Champagne.

De-a lungul anilor, a existat o bătălie acerbă în instanţă pentru a se decide soarta pacientului, părinţii lui Lambert opunându-se mai multor decizii de întrerupere a tratamentului ce-l menţine în viaţă.

Cazul a ajuns până la CEDO, fiind sesizată posibilitatea încălcării Articolului 2 (care prevede dreptul la viaţă al fiecărui om), a Articolului 3 (interdicţia de a încălca drepturile omului) și a Articolului 8 (care enunţă respectul faţă de viaţa familiei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat în 2015 decizia unui tribunal francez de a le permite medicilor să renunţe la terapiile care menţin pacientul în viaţă în mod artificial și a stabilit că în acest caz nu este vorba de eutanasie.

În Franţa, eutanasia este ilegală, fiind permisă numai așa-numita eutanasie pasivă, în care pacienţii grav bolnavi, fără șanse de a se recupera, sunt lipsiţi de tratamentul care i-ar putea menţine în viaţă.

Experţii mandataţi de tribunalul francez (în aprilie 2018) pentru a evalua starea pacientului au confirmat „starea vegetativă cronică ireversibilă” a acestuia.

Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a solicitat Franţei să amâne măsura de întrerupere a terapiei, pentru a continua investigarea acestui caz, investigaţia fiind de așteptat să dureze ani de zile.

Agnès Buzyn, ministrul sănătăţii, a declarat însă că recomandarea acestui comitet nu este obligatorie, subliniind faptul că „toate recursurile juridice au fost epuizate, iar toate organele judiciare, atât naţionale, cât și europene, confirmă că echipa medicală responsabilă de cazul său are dreptul să refuze îngrijirea”.

Deși medicul Vincent Sanchez a trimis deja scrisoarea care informează familia că oprirea terapiei va avea loc în cursul acestei săptămâni, părinţii lui Lambert luptă și pe ultima sută de metri pentru a-și menţine fiul în viaţă.

Mama lui Lambert a încercat să mobilizeze opinia publică printr-un miting care a avut loc duminică, 19 mai, în faţa spitalului din Reim, unde se află fiul său, pentru „a-i implora să continue să-l hidrateze și să-l hrănească pe Vincent”.

Aproximativ 150 de persoane au răspuns apelului său, după ce Viviene Lambert a scris pe site-ul „Je soutiens Vincent” că „în Franţa, în 2019, nimeni nu ar trebui să moară de foame și de sete”.

Sâmbăta trecută, avocaţii părinţilor lui Lambert i-au cerut președintelui Macron să intervină, insistând că acesta este unicul care mai poate face ceva.

Conferinţa Episcopilor din Franţa, care sprijină poziţia părinţilor lui Lambert (ei înșiși catolici devotaţi), s-a declarat „surprinsă” de graba autorităţilor de a provoca moartea pacientului.

Jean-Frédéric Poisson, președinte al Partidului Creștin Democrat, i-a solicitat președintelui francez să ia în considerare decizia Comitetului ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, întrucât „Vincent Lambert nu este într-un stadiu terminal, nici în comă”, ci într-o stare de conștienţă minimă, la fel ca alte 1.700 de persoane din Franţa. Susţinând că sistarea tratamentului care menţine viaţa lui Lambert ar fi „un semnal extrem de îngrijorător pentru toţi pacienţii aflaţi într-o stare similară”, Poisson a cerut plasarea pacientului într-o unitate specializată, fiind astfel prevenită „uciderea cu premeditare” a acestuia.

Francois-Xavier Bellamy, candidat la alegerile pentru Parlamentul European din partea partidului Les Republicains, a declarat pentru televiziunea franceză că nu înţelege graba de aplicare a acestei măsuri, concluzionând: „Dacă intrăm pe calea primejdioasă care spune că o viaţă dependentă, fragilă, bolnavă nu merită să fie trăită, atunci vom construi o lume inumană.”

Pe de altă parte, Nathalie Loiseau, fost ministru pentru afaceri europene, a subliniat că șeful statului nu are competenţa de a inversa un ordin judecătoresc și că ar putea doar să graţieze un condamnat, dar „acest lucru este foarte diferit de ceea ce solicită părinţii lui Vincent Lambert”, despre care Loiseau a menţionat că traversează „o tragedie”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro