Cine ești?

Devoțional zilnic 30 mai 2019

Nu vă înșelați: „Tovărășiile rele strică obiceiurile bune”. 1 Corinteni 15:33

Cât de bine te cunoști? Vrei să știi cine ești cu adevărat?

Un proverb foarte cunoscut spune: ”Spune-mi cu cine te împrietenești, ca să-ți spun cine ești!” Dacă vrei să te cunoști mai bine, atunci există o soluție: uite-te la prietenii tăi. Ce obiceiuri au? Cum se comportă? Cum vorbesc? Cum își petrec timpul?

De obicei ne alegem prieteni dintre cei care au trăsături comune cu noi, și în preajma cărora ne simțim bine. Ce prieteni ai?

Astăzi te provoc să-ți analizezi prietenii prin prisma obiceiurilor bune pe care le ai. Fă-ți o lista cu obiceiurile bune din viața ta. Care sunt acestea? Vorbești frumos, ești respectos, studiezi Biblia, te rogi… Apoi, gândește-te la prietenii tai. Dacă ai sta doar cu ei o perioadă, să zicem într-o tabără, ți-ai păstra obiceiurile, sau te-ai simți incomod să le îndeplinești?  

Textul ne spune că poți avea obiceiuri foarte bune, dar ele pot fi stricate de prieteniile rele pe care le ai. Și viceversa este valabilă: prietenii buni, te pot ajuta să-ți schimbi obiceiurile rele.

Vezi ce prieteni ai, ești influențat de ei mai mult decât crezi.

Dacă vrei un prieten adevărat, știu Unul: Isus. Sigur te va influența doar în bine.

Beni Ţepuş, conducător club explo, Alexandria 1

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro