Daniel – preferințe și performanțe

Devoțional zilnic 18 iunie 2019

Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi cu vinul pe care-l bea împăratul şi a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce. Daniel 1:8

Probabil că hotărârea lui Daniel li s-a părut destul de ciudată responsabililor babilonieni care trebuiau să le poarte de grijă tinerilor din şcoala imperială. Ei nu puteau înţelege de ce refuza el hrana bogată, destinată elitelor de la curte. Ei considerau o mare favoare să primeşti hrana de la masa împăratului şi nu puteau vedea ce anume nu era pe placul tânărului evreu.

Pentru Daniel lucrurile stăteau însă altfel. În primul rând, alimentele de la masa împăratului nu erau acceptabile pentru că erau necurate din punct de vedere ceremonial. Ele erau jertfite zeilor Babilonului şi lucrul acesta le făcea improprii pentru a fi consumate de către un evreu credincios. Alte alimente de la masa împăratului erau deja pe lista biblică de alimente necurate, aşa că Daniel nici nu se gândea să mănânce aşa ceva. Un al treilea motiv pentru care Daniel a preferat o hrană ve-getariană a fost acela al sănătăţii. El nu era bolnav şi nici nu avea vreo interdicţie din acest punct de vedere. Pur şi simplu, Daniel a ales să trăiască sănătos.

Când a venit vremea examinării finale şi a evaluării academice. Daniel a trecut toate testele obţinând calificative maxime pe toată linia. Aprecierea şi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru credincioşia sa, împreună cu stilul său sănătos de viaţă, au contribuit din plin la realizarea performanţelor sale fizice şi intelectuale. Iată o mare lecţie de viaţă nu numai pentru Babilonul antic, dar şi pentru lumea modernă.

Succesul la un pas de tine:

Verifică dacă stilul tău de viaţă este corespunzător cu voia lui Dumnezeu pentru tine. Operează schimbări, dacă este cazul.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro