Dionisie Areopagitul

Devoțional zilnice 8 decembrie 2018

De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată. (2 Petru 1:10)

Numele acestui personaj, Dionisie Areopagitul, apare o singură dată în Biblie cu ocazia discursului pe care Pavel îl susţine în Areopagul din Atena. Denumirea locului unde Pavel vorbeşte spune mult despre cine era Dionisie şi despre caracterul său.

Areopagul era un loc de adunare, un loc sacru pentru atenieni. Aici erau luate în atenţie problemele privitoare la religie, de către oamenii care lucrau ca judecători supremi în toate problemele morale şi civile mai importante. Dionisie este unul dintre aceşti oameni care au răspunderea să hotărască în probleme morale şi civile. Este unul dintre cei mai de vază cetăţeni ai Atenei, un om înţelept, educat în domeniul ştiinţei, filozofiei, logicii.

Cuvântul ne spune că „unii au trecut de partea lui (Pavel) şi au crezut”. Faptul că dintre aceştia este numit Dionisie ne duce cu gândul că, probabil, el era cel mai cu vază dintre aceştia. Ce a însemnat pentru Dionisie să treacă de partea lui Pavel? Să se desprindă de grupul cu care a trăit o viaţă. Să nu urmeze mulţimea. Să treacă, fără vreun interes vremelnic, de partea minorităţii atunci când a fost convins că „palavragiul” are dreptate. Avea deja propriile convingeri. Totuşi, în faţa unei descoperiri noi care i-a luminat mintea, se deschide, acceptă lumina nouă şi ia atitudine pentru ea. Dionisie poate fi trecut în lista celor care au primit o chemare de la Dumnezeu, au lăsat totul şi l-au urmat: Avraam, Matei, Pavel.

Pavel explică planul de mântuire pe limba atenienilor şi probabil a fost foarte bine înţeles de Dionisie, care era judecător. Atenianul, areopagitul, am putea parafraza, idolatrul, filozoful, teoreticianul, judecătorul Dionisie, a auzit, a analizat, s-a convins şi a acţionat. Dă dovadă de curaj, exprimându-şi public crezul şi apartenenţa.

Când citeşti astăzi despre acest bărbat, roagă-L pe Dumnezeu să-ţi dea o inimă înţeleaptă, să faci cele mai bune alegeri. Analizează bine fiecare situaţie, cântăreşte bine ceea ce auzi şi fă alegeri înţelepte! Fii un om curajos şi stai de partea adevărului!

Adrian Trifan, pastor, Conferinţa Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro