Editurile americane îl roagă pe Trump „să nu pună o taxă pe Biblie”

Majorarea tarifelor vamale pentru importurile din China în Statele Unite lovește într-un sector neașteptat: producătorii de carte creștină. O asociaţie profesională a editurilor americane a pledat împotriva majorării în faţa Comisiei Federale pentru Comerţ Internaţional.

Majorarea taxelor vamale propusă pentru bunurile produse în China și importate în Statele Unite va afecta și materialele tipărite, ceea ce va influenţa în special importurile de Biblii și cărţi pentru copii, spun sindicaliștii din industria vizată. Aceștia explică faptul că Bibliile și cărţile pentru copii sunt, de cele mai multe ori, tipărite în China datorită preţului competitiv, a hârtiei deosebite și a tehnologiei speciale pe care le presupun aceste producţii de carte.

„Considerăm că administraţia nu a fost la curent cu impactul negativ pe care aceste majorări l-ar putea avea asupra Bibliilor și că nu a intenţionat niciun moment să impună «o taxă pe Biblie» pentru consumatori și organizaţiile religioase”, declara Mark Schoenwald, CEO al editurii HarperCollins Christian Publishing.

O majorare cu 25% a taxelor vamale va împiedica tipărirea anumitor formate și scumpirea altora, ceea ce va duce la un deficit de Biblii ce va dăuna pieţei de carte creștină, bisericilor, organizaţiilor neguvernamentale și altor organizaţii care nu își vor putea permite Bibliile la noul preţ, a mai spus Schoenwald.

Daniel Reynolds, CEO al editurii Workman Publishing Co., din New York, a spus, în schimb, că o creștere a taxelor va determina scumpirea cărţilor pentru copii. China rămâne un producător fără competitori viabili în privinţa producţiei de carte pentru copii, fiind pionieri ai tiparului care folosește pigmenţi rezistenţi la apă și materiale cu toxicitate redusă pentru cărţile pentru copii. „Dacă aceste majorări vor fi impuse, vom avea mai puţine cărţi disponibile pentru copiii americani”, a spus Reynolds.

Editurile din Statele Unite încearcă să folosească tipografii locale ori de câte ori este posibil, însă capacitatea acestora a fost extrem de redusă începând cu anii 1980, a precizat Luisa Simpson, vicepreședinte pentru politici globale în cadrul Asociaţiei Editorilor Americani. Din cauza profiturilor reduse în industrie, o creștere a preţurilor s-ar putea traduce în întreruperea publicării unor cărţi sau în reducerea volumului de producţie, ambele afectând librăriile, școlile și bibliotecile, a explicat Simpson.

„Știu că administraţia are un interes deosebit pentru libertatea religioasă și accesul la bunuri religioase”, a declarat Stan Jantz, directorul Asociaţiei Editorilor Creștini Evanghelici după audierea din cadrul Comisiei Federale pentru Comerţ Internaţional. „Sperăm că vom găsi deschidere și un interes deosebit pentru Biblii în mod special, dar și pentru celelalte cărţi”, a mai spus Jantz.

Disputa comercială dintre SUA și China s-a intensificat anul trecut când, invocând securitatea naţională și proprietatea intelectuală a întreprinderilor din SUA, precum și necesitatea de reducere a deficitului comercial al SUA cu China, administraţia americană a impus taxe pe mărfuri chinezești în valoare de 34 de miliarde de dolari. La mijlocul lunii mai, președintele Donald Trump a ordonat reprezentantului comercial al SUA să înceapă procesul de majorare a taxelor pentru toate importurile rămase din China. Declaraţia reprezentantului comercial Robert Lighthizer a arătat că valoarea produselor care fac obiectul unei noi runde de tarifare este de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro