Empatie

Devoțional zilnic 10 august 2019

Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuș. 4 Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora. Filipeni 2:3-4

Clubul de exploratori este locul în care învățăm, cântăm, ne jucăm și… explorăm. Fiecare persoană încearcă să își găsească rolul în grupă, punându-și darurile în valoare. Mai este locul în care putem învăța să lucrăm în echipă, și uneori descoperim faptul că și alți exploratori au idei asemănătoare cu ale noastre în unele proiecte. Vi s-a întâmplat vreodată să propuneți un lucru în același timp cu altcineva? Poate că da, și deși este amuzant la prima vedere, aceste situații ne apropie unii de alții și ne fac să înțelegem ce frumos este când putem coopera în unitate. 

Se întâmplă însă ca atunci când nu avem „toane” potrivite, în loc să căutăm să ne stăpânim starea de dispoziție, suntem iritabili și nervoși, adesea căutam să ne justificăm în fața celorlalți cu scuza că felul în care noi reacționăm nu îi influențează pe ceilalți. Prin empatie, oamenii au capacitatea de a simți cu alții de aceea suntem datori să ne controlăm emoțiile negative, fiind conștienți de faptul că ceilalți oameni pot fi afectați de acestea.  Care este motivația pentru care facem ceea ce facem? Vrem să ieșim în evidență sau pentru a atrage atenția asupra noastră înșine sau pentru binele celorlalți?

Dumnezeu să ne dea curajul și stăpânirea de sine pentru a ne controla emoțiile negative și o motivație corectă pentru a gândi, vorbi și acționa corect nu doar la întâlnirile explo, ci și acasă, la școală și în societate!

Silviu Dănăilă, instructor exploratori, pastor Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro