Esenţiale, 17 iulie

Diaspora românească, a 5-a cea mai numeroasă din lume

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total de locuitori – se arată într-un raport al Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al României. Cei mai mulţi migranţi români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecaţi în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare. Cei mai mulţi români cu studii universitare se află în Canada (77%) și în Statele Unite (54%). La polul opus se află Italia (7% români cu studii superioare), Germania și Spania (ambele cu aproximativ 17%).

Anual, 1 bebeluș din 10 este născut de o adolescentă, în România

În România, aproape 34 de adolescente din 1.000 au devenit mame în 2018. La nivelul Europei, doar Bulgaria (40,3) și Georgia (47,13) stau mai rău. Ţări din Africa sau din Asia stau mai bine decât România la acest capitol: Rwanda (26,8), Trinidad Tobago (31), Uzbekistan (16,7), Albania (20,7), Bahamas (28), Botswana (31,7), Burundi (27,4), Mauritius (26,9), Djibouti (19,4), India (24,5), Tunisia (7,6) sau Algeria (10,4), conform unui raport al organizaţiei Salvaţi Copiii.

Ce riscuri îşi asumă utilizatorii aplicaţiei FaceApp, aplicaţia care „îmbătrâneşte” feţe

Aplicaţia care schimbă feţele oamenilor în moduri amuzante, denumită FaceApp, a devenit virală pe reţelele sociale în ultimele zile. Experţii în păstrarea confidenţialităţii în mediul online nu au însă o părere foarte bună despre noul fenomen. Ei spun că aplicaţia, concepută de o companie rusească, prelucrează mai multă informaţie decât are nevoie, o poate distribui aproape oricui şi o poate reţine pe o perioadă nedeterminată.

Germania: Record demografic în 2018, alimentat de migraţia din Europa de Est, inclusiv din România

Populaţia Germaniei a ajuns anul trecut la un nivel record, de peste 83 de milioane de locuitori, creştere datorată în cea mai mare parte migraţiei, provenită majoritar din Europa de Est şi cu precădere din România, arată cifrele publicate marţi de Biroul Federal de Statistică (Destatis). Per total, migraţia netă a scăzut în 2018 la circa 400.000 de persoane, faţă de 416.000, în anul anterior. Ţările Uniunii Europene au rămas principalul bazin de provenienţă, contribuind cu 202.000 de persoane la migraţia netă din Germania. Din acest grup, pe primul loc se află România, cu 68.000 de persoane, urmată de Croaţia – 29.000, Bulgaria – 27.000 şi Polonia – 26.000.

În Ucraina a intrat în vigoare legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene

Această lege prevede că fiecare cetăţean al Ucrainei este obligat să vorbească limba de stat ca limba ţării a cărei cetăţenie o deţine. Astfel, legea stabileşte că limba oficială în Ucraina este limba ucraineană şi aceasta este obligatorie pentru toate instituţiile de stat, în toate sferele de activitate, pe întreg teritoriul ţării. Ea îi obligă pe oficiali şi pe funcţionarii publici să vorbească limba de stat şi să o aplice în exercitarea atribuţiilor oficiale. Limba de stat este obligatorie în domeniul educaţiei, al relaţiilor de muncă, în sfera medicală şi a prestărilor de servicii, precum şi în publicitate.

Marea Britanie: Număr-record de decese legate de droguri în Scoţia

În cazul în care Scoţia ar fi considerată o ţară independentă, numărul de decese legate de droguri, raportat la populaţie, ar fi mai mare decât în orice ţară din UE. Acest procent este de asemenea de trei ori mai mare decât pentru întreg Regatul Unit. Potrivit statisticilor, cele mai multe decese s-au înregistrat în rândul bărbaţilor (72%), în grupa de vârstă 35-44 de ani (37%) şi în zona Glasgow (33%), cel mai mare oraş din vestul Scoţiei.

Ursula von den Leyen devine prima preşedintă a Comisiei Europene

Ursula von der Leyen a fost aleasă marţi seara, la Strasbourg, cu 383 la 327 de voturi şi 22 de abţineri, prima președintă a Comisiei Europene (CE). Von der Leyen a obţinut cu 9 voturi mai mult decât avea nevoie. Fostul ministru al apărării din Germania a ţinut un discurs în faţa Parlamentului European, în care a promis o poziţie fermă privind statul de drept, egalitate de gen între comisarii din echipa sa şi triplarea bugetului pentru programul Erasmus, informează Politico. Ea le-a promis marţi eurodeputaţilor să facă din lupta împotriva modificărilor climatice una dintre marile priorităţi ale mandatului său.

SUA: Camera Reprezentanţilor îl acuză pe Trump de rasism

„Camera Reprezentanţilor condamnă ferm comentariile rasiste ale preşedintelui Donald Trump, legitimând şi accentuând frica şi ura noilor americani şi persoanelor de culoare”, potrivit textului pentru care au votat, de asemenea, patru aleşi republicani. Într-o serie de mesaje pe Twitter, liderul de la Casa Albă a îndemnat duminică mai multe alese democrate din Congresul american să se „întoarcă” de unde au venit, nu să critice Statele Unite.

În SUA intră marţi în vigoare o nouă reglementare, care va împiedica sute de mii de migranţi să solicite azil în SUA. Cei care călătoresc dinspre America Centrală nu vor fi luaţi în considerare decât dacă vor depune cerere de azil în Mexic sau în altă ţară pe care o tranzitează înainte de a ajunge la graniţa sudică a SUA.

CEDO a condamnat Rusia pentru refuzul de a înregistra trei asociaţii pro-LGBT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că refuzul autorităţilor din Rusia de a înregistra trei asociaţii care luptă pentru drepturile comunităţii LGBT reprezintă o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. CEDO obligă Rusia prin această decizie să le plătească 36.000 de euro reprezentanţilor celor trei asociaţii, dar și cheltuielile de judecată.

În 2018, 20 de milioane de copii din lume nu au beneficiat de vaccinurile care să îi protejeze împotriva rujeolei, difteriei şi tetanosului

La nivel global, începând cu 2010, acoperirea vaccinală cu trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive (DTP3) și cu o doză de vaccin rujeolic stagnează la aproximativ 86%. Chiar dacă acest procent este mare, nu este suficient. Este nevoie de o acoperire de 95% – la nivel global, în ţări și în comunităţi – pentru a proteja împotriva apariţiei unor focare de boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. Aproximativ 20 de milioane de copii din lume – adică mai mult de 1 din 10 – nu au fost vaccinaţi în 2018 împotriva unor boli precum rujeola, difteria şi tetanosul, arată noile date de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii și UNICEF.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro