Esenţiale azi, 15 mai

Datoria României a crescut cu 397 de milioane de euro

Datoria externă totală a României a crescut cu 397 de milioane euro anul acesta, la 99,814 miliarde euro, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României. Din total, datoria externă pe termen lung a însumat 67,427 de miliarde euro la 31 martie 2019 (67,6%), în timp ce datoria pe termen scurt era de 32,387 de miliarde euro (32,4%).

Călătoriile cu STB nu mai pot fi plătite prin telefon

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunţat marţi că suspendă temporar serviciul de plată prin SMS al călătoriilor, ca urmare a înlocuirii furnizorului acestui serviciu. Societatea va comunica reintrarea în funcţiune a serviciului.

Vreme extrem de instabilă până vineri

Până vineri dimineaţa, meteorologii se așteaptă la o vreme extrem de instabilă. Va ploua în averse în toată ţara, cu descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. Izolat se pot acumula până la 40 de litri pe metrul pătrat. A fost emis cod galben de ploi pentru Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Caraş-Severin, Timiş şi Hunedoara, precum și cod galben de inundaţii pentru 9 judeţe din Vest şi Oltenia. Maximele termice de azi se vor încadra între 14 şi 23 de grade.

Theresa May prezintă un nou proiect de lege pentru Brexit

Guvernul britanic a anunţat, în urma unei reuniuni cu liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, că urmează să prezinte în Parlament, la începutul lunii iunie, un proiect de lege cu privire la acordul pentru Brexit. Puterea a apreciat că negocierile cu Partidul Laburist au fost „utile şi constructive”. Regatul Unit vrea să părăsească Uniunea Europeană în luna iulie.

Pompeo s-a pus de acord cu Putin privind Siria

Statele Unite şi Rusia au căzut de acord cu privire la calea de urmat pentru „deblocarea” soluţionării conflictului sirian, a afirmat secretarul de stat american, Mike Pompeo, după discuţia cu preşedintele Vladimir Putin. Acesta a declarat că a avut o „conversaţie foarte productivă despre căile de urmat în Siria (…) pentru a determina avansarea reglementării politice” și că SUA şi Rusia vor „să adopte primele măsuri pentru formarea unui comitet” constituţional, prevăzut în Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate ONU, care solicită încetarea focului şi o tranziţie politică.

SUA spune că nu vrea război cu Iranul

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a declarat marţi că Statele Unite nu își doresc un război cu Iranul, cerând Teheranului să înceteze „campaniile de asasinate din Europa” și să pună capăt susţinerii acordate Hezbollahului și rebelilor yemeniţi. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat speranţa că „bunul-simţ va câştiga”, în timp ce liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că „nu va fi război” cu SUA. Acuzând Teheranul că pregăteşte atacuri în Orientul Mijlociu, Pentagonul a trimis în regiune portavioane, o navă de război, bombardiere și rachete Patriot. Guvernul englez a avertizat că Statele Unite şi Iranul ar putea fi atrase „accidental” într-un conflict. Cotidianul The New York Times a informat că secretarul interimar al apărării din SUA, Patrick Shanahan, a prezentat un plan care prevede trimiterea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu în cazul în care Iranul ar ataca obiective americane sau ar accelera activităţile nucleare, însă preşedintele Trump a catalogat articolul drept „ştire falsă”, precizând totuși că ar mobiliza efective mai ample în cazul unui conflict cu Iranul.

UNICEF donează sute de mii de vaccinuri Mongoliei

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a donat Mongoliei 577.000 de doze de vaccin antirujeolic, seringi şi truse de prim ajutor. Boala a fost declarată eradicată din Mongolia de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2016. Ţara a raportat însă în luna martie un nou caz.

S-au înmulţit atacurile împotriva personalului medical din zone de conflict

Numărul atacurilor asupra lucrătorilor din domeniul sănătăţii în zonele de conflict a crescut dramatic. Anul trecut au fost înregistrate 973 de atacuri, pe teritoriul a peste 24 de zone de conflict, în urma cărora 167 de persoane au murit. În 2017 numărul atacurilor era mai mic cu 263. Lucrătorii răniţi au fost implicaţi în atacuri cu bombă, incendieri, jafuri armate în spitale și clinici sau răpiri, pe teritoriul Afganistanului, al Republicii Centrafricane, al Republicii Democrate Congo, al Pakistanului, Somaliei și Sudanului. Este neclar dacă această creștere a numărului de atacuri înregistrate reprezintă o creștere reală a incidentelor sau dacă este vorba despre o înregistrare mai bună a lor.

Forţele venezuelene au blocat accesul unor politicieni în Parlament

Forţele de securitate din Venezuela au blocat marţi accesul unor politicieni în Parlament, după ce Curtea Supremă a decis anchetarea mai multor parlamentari acuzaţi de trădare. Liderul opoziţiei, Juan Guaido, a acuzat guvernul lui Nicolas Maduro că a încercat să „răpească” Adunarea Naţională, controlată de opoziţie. „Astăzi, Maduro a arătat din nou că se teme de legitimitatea Adunării”, a declarat el.

Kaczynski vrea mărirea pedepselor pentru pedofilie

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului naţionalist Lege și Ordine (PiS), care guvernează în Polonia, a promis creșterea pedepselor pentru cei care abuzează sexual copii. Kaczynski vrea până la 30 de ani de închisoare pentru aceștia, indiferent dacă sunt preoţi sau vedete. Momentan, abuzarea copiilor sub 15 ani se pedepsește cu 12 ani de închisoare în Polonia. Reacţia vine după ce documentarul Just don’t tell anyone („Nu spune nimănui”), pe tema abuzurilor comise de preoţii catolici, a devenit viral.

NASA trimite prima femeie pe Lună

Agenţia Spaţială Americană (NASA) plănuiește să trimită prima femeie pe Lună până în 2024. Doar 12 persoane au pus piciorul până acum pe satelitul natural al Pământului, toţi fiind bărbaţi. Președintele Donald Trump a anunţat suplimentarea bugetului NASA cu 1,6 miliarde de dolari, pentru a face posibilă atât o nouă aselenizare, cât și o expediţie spre Marte.

Facebook impune restricţii pentru live streaming

Facebook a anunţat marţi că va reglementa mai dur caracteristica de live streaming a platformei, chiar înainte de întâlnirea cu liderii mondiali, convocată pentru stabilirea unor căi de diminuare a violenţei online. În urma atacului armat din Christchurch (Noua Zeelandă), transmis live pe Facebook, companiilor de tehnologie li s-a cerut asumarea unei responsabilităţi mai mari în lupta împotriva extremismului. Facebook va introduce o politică nouă pentru utilizarea opţiunii de live streaming, restricţionând temporar accesul persoanelor care au încălcat anterior regulile platformei.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro