Esenţiale azi, 22 iulie

Crește tensiunea în Golf, după ce Iranul a sechestrat un petrolier britanic

Un petrolier care naviga sub pavilion britanic a fost sechestrat în Golf, vineri, de forţele navale ale Gardienilor Revoluţiei, trupele de elită ale regimului iranian, din cauza „nerespectării codului maritim internaţional”. Nava Steno Impero avea la bord 23 de membri ai echipajului și se îndrepta spre Arabia Saudită. Riposta iraniană a venit la distanţă de câteva ore de decizia Curţii Supreme a Gibraltarului de a prelungi sechestrul asupra petrolierului iranian Grace One, capturat de britanici pe 4 iulie, în urma suspiciunilor că acesta ar livra petrol Siriei.

Londra a respins versiunea Teheranului cu privire la motivele sechestrării navei britanice, într-o scrisoare adresată Naţiunilor Unite. „Nu urmărim o confruntare cu Iranul. Dar este inacceptabil (…) să ameninţi o navă ce desfășoară activităţi legitime în coridoare recunoscute internaţional”, precizează adjunctul ambasadorului Regatului Unit la ONU, negând faptul că petrolierul ar fi intrat în strâmtoarea Ormuz pe culoarul de ieșire și n-ar fi răspuns la mesajele de avertizare, așa cum susţine Iranul.

Arabia Saudită a condamnat dur acţiunea Iranului, transmiţând prin Adel al-Jubeir, ministrul saudit de externe, faptul că interceptarea navelor „reprezintă un comportament inacceptabil” și solicitând comunităţii internaţionale să ia măsuri în acest caz.

Partidul președintelui ucrainean a câștigat alegerile parlamentare

„Slujitorul poporului”, partidul președintelui Volodimir Zelenski, a câștigat alegerile parlamentare din Ucraina, obţinând un scor mai bun decât Blocul Opoziţiei, formaţiune care promovează apropierea de Rusia și care s-a clasat pe locul al doilea. Celelalte 3 partide care au depășit pragul de 5% necesar pentru a intra în Rada Supremă sunt Solidaritatea Europeană, partidul fostului președinte Petro Poroșenko; Batkivșcina (Patria), partidul fostului premier Iulia Timoșenko, și partidul prooccidental Vocea, fondat de starul rock Sviatoslav Vakartciuk.

Noi proteste la Moscova, după eliminarea candidaţilor opoziţiei

Peste 20.000 de persoane au participat la un miting autorizat, desfășurat sâmbătă la Moscova, cerând alegeri corecte și libere după ce Comisia Electorală din Moscova a exclus, miercuri, 57 de candidaţi, invocând vicii de formă sau nereguli, pentru a-i împiedica să participe la alegerile locale din Moscova.

Alexei Navalnîi, cea mai cunoscută voce a opoziţiei ruse, a apreciat că acesta este „cel mai mare miting al opoziţiei din ultimii ani” și le-a solicitat autorităţilor înregistrarea tuturor candidaţilor până sâmbăta viitoare, avertizând că, în caz contrar, un nou protest de amploare va avea loc în faţa primăriei. „Le vom arăta că acesta este un joc periculos. Ar trebui să luptăm pentru candidaţii noştri”, le-a transmis Navalnîi manifestanţilor.

Uniunea Europeană va aloca ajutoare de miliarde de euro Irlandei

Potrivit unei surse diplomatice de rang înalt, Uniunea Europeană este pregătită „să cheltuiască oricât e necesar” pentru a sprijini Irlanda să compenseze pierderile economice provocate de un Brexit fără acord, Comisia Europeană pregătind deja un pachet de ajutoare în valoare de miliarde de euro. Marea Britanie ar urma să se retragă din UE la 31 octombrie, iar Irlanda a anunţat, prin ministrul său de externe, încă din februarie, că pregătirea pentru un Brexit fără acord o costă sute de milioane de euro și că există frustrare printre irlandezi pe acest subiect.

O navă sud-coreeană a fost atacată de piraţi în apropiere de strâmtoarea Singapore

O navă comercială sub pavilion sud-coreean a fost atacată, luni, de piraţi înarmaţi cu arme de foc, care au reușit să fure, în afară de suma de 13.000 de dolari, bunuri personale ale membrilor echipajului, inclusiv haine, încălţăminte și telefoane mobile. Unii dintre membrii echipajului au suferit răni ușoare în confruntarea cu piraţii, dar nu s-a înregistrat niciun deces. Nava CK Bluebell, de 44.123 de tone, care venea din Brazilia și avea ca destinaţie portul sud-coreean Incheon, și-a reluat călătoria după atac.

Proteste violente în Hong Kong

Un nou miting pro-democraţie a avut loc duminică la Hong Kong, protestatarii fiind dispersaţi de forţele de ordine cu gaze lacrimogene și gloanţe de cauciuc. După ce manifestanţii au fost împrăștiaţi, zeci de bărbaţi îmbrăcaţi în alb au bătut cu sălbăticie călătorii aflaţi într-una din gările orașului, vizându-i pe cei îmbrăcaţi în negru, semn că se întorceau de la proteste. Cel puţin 36 de persoane au fost rănite, iar autorităţile au condamnat ferm violenţele într-un comunicat care asigură cetăţenii că se vor lua măsuri de aplicare a legii. Pe Twitter circulă însă imagini în care atacatorii stau de vorbă cu poliţiștii și cu un parlamentar pro-Beijing.

Două atacuri aeriene și cel puţin 18 morţi în Siria

Bilanţul celor două atacuri aeriene efectuate duminică în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, se ridică la cel puţin 18 morţi, dintre care 7 sunt copii, potrivit reprezentanţilor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Primul atac a avut loc în orașul Urum al-Jawz, situat în vestul provinciei Idlib, iar al doilea a vizat orașul Kfarouma, din sudul provinciei Idlib, niciunul dintre ele nefiind revendicat de vreo grupare teroristă.

Partidul premierului Shinzo Abe câștigă alegerile, dar fără majoritatea necesară modificării Constituţiei

Coaliţia la putere în Japonia a obţinut majoritate în Dietă, dar calculele arată că rezultatele votului nu-i asigură premierului majoritatea de două treimi în Senat, de care are nevoie pentru a reforma Constituţia pacifistă a Japoniei, care nu a suferit nicio modificare de la intrarea sa în vigoare, în 1947. Pentru a obţine majoritatea de care are nevoie premierul, Partidul Liberal-Democrat ar fi trebuit să obţină 85 de mandate din totalul de 124 (jumătate din totalul locurilor camerei superioare a parlamentului), în loc de 57, câte a reușit să-și adjudece la scrutinul de duminică.

Rezultatele votului „arată că alegătorii au ales statu-quoul”, a declarat politologul Shinichi Nishikawa, din cadrul Universităţii Meiji. Victoria partidului lui Abe îi va permite acestuia, cel puţin teoretic, să își păstreze funcţia până la încheierea celui de-al treilea mandat în calitate de președinte al PLD, în 2021.

British Airways a suspendat zborurile spre Cairo

Compania aeriană British Airways a suspendat toate zborurile spre Cairo, pentru o perioadă de 7 zile, anunţând că măsura vizează evaluarea securităţii pe aeroportul din capitala Egiptului, dar a refuzat să ofere detalii despre motivele care au determinat-o să ia această măsură, precizând că nu face publice chestiuni care ţin de securitate.

„Revizuim în mod constant aranjamentele noastre de securitate la toate aeroporturile noastre din întreaga lume şi am suspendat zborurile către Cairo timp de şapte zile ca măsură de precauţie pentru a permite o evaluare ulterioară”, a anunţat compania.

Ministerul de Externe emite o atenţionare de călătorie pentru Grecia

Luni, 22 iulie, există un risc ridicat de incendiu de vegetaţie, de gradul 4 din 5, în mai multe zone din Grecia, avertizează MAE românii care călătoresc în această ţară. Riscul de incendiu vine pe fondul vântului și al temperaturilor ridicate care se vor înregistra pe 22 iulie, zonele vizate fiind regiunea Attica, Insula Eghina, Insula Salamina şi sudul Insulei Evia.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro