Esenţiale azi, 25 iulie

Anunţ oficial: aproape 10 milioane de români trăiesc în afara ţării

Cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, a declarat ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero. „Din 9.700.000 cetăţeni, aproximativ 5.600.000 se afla in Diaspora, diferenţa în comunităţile istorice”, explică Intotero. Italia găzduiește cea mai mare comunitate de români, urmată de Spania, în care s-au stabilit un milion de români.

Solicitările românilor care ar dori să se întoarcă în ţară, precizează ministrul, se referă la „starea infrastructurii (…), existenţa unor condiţii decente în sănătate și existenţa școlilor. Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia”.

Ponderea alimentelor și băuturilor nealcoolice în cheltuielile românilor, cea mai mare din UE

Alimentele și băuturile nealcoolice înghit un procent foarte mare din totalul cheltuielilor unei gospodării din România, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Aproximativ 28% din totalul cheltuielilor românilor se alocă alimentelor și băuturilor nealcoolice, de 2,5 ori mai mult decât media europeană. România este urmată, la această categorie, de Lituania, cu un procent de 21,6%, Estonia, cu 20,3%, Bulgaria, 19,2% şi Ungaria – 18,2%.

„Se ştie că ponderea alimentelor şi a băuturilor nealcoolice în totalul cheltuielilor unei gospodării este un indicator sintetic al calităţii vieţii. Cu cât această pondere este mai mică, cu atât oamenii trăiesc mai bine”, spun autorii infograficului.

IT-iștii din România au cele mai mici salarii din Europa de Est

Angajaţii din sectorul IT care lucrează în România primesc cele mai mici salarii dintre toţi specialiștii în domeniu care lucrează în celelalte ţări ale Europei de ESt, potrivit unei analize realizate de eJobs.ro. Salariul mediu net al  IT-iștilor din România este de 805 euro, în timp ce salariile din alte ţări pot ajunge chiar la dublul acestei cifre. Astfel, media salarială netă a IT-iștilor este de 1.567 de euro pe lună în Estonia, 1.341 de euro în Slovenia, 1.289 de euro în Cehia și 1.159 de euro în Slovacia. Chiar și bulgarii primesc peste 1000 de euro, „în condiţiile în care, în general, aceasta era una dintre puţinele ţări cu salarii mai mici decât ale noastre”, comentează Bogdan Badea, specialistul eJobs.

Boris Johnson: Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie, fie și fără un acord

Noul premier britanic, Boris Johnson, a declarat că își asumă personal responsabilitatea pentru Brexit, și că nu vor mai exista niciun fel de scuze pentru a prelungi ieșirea din UE dincolo de 31 octombrie. Johnson a precizat și că dorește să încheie „un acord mai bun cu Uniunea Europeană”. În același timp, premierul a subliniat necesitatea pregătirii și pentru varianta părăsirii UE fără un acord.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European l-au avertizat pe Johnson că retragerea Marii Britanii din UE fără acord va avea efecte economice foarte grave pentru ambele părţi. De asemenea, liderii grupurilor politice au subliniat că declaraţiile repetate din campania electrorală ale Partidului Conservator „au sporit considerabil riscul unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din UE”, avertizând că un Brexit fără acord „nu ar fi compensat prin nicio formă de aranjament sau miniacord între UE şi Marea Britanie”.

Fostul prim-ministru din Kosovo, audiat de justiţia internaţională

Ramush Haradinaj, fostul prim-ministru al Kosovo, este suspectat de crime de război și a fost audiat miercuri de tribunalul special pentru Kosovo, însărcinat să ancheteze crimele comise de gherile albaneză (UCK) în Kosovo, în timpul conflictului din 1998-1999. Haradinaj, care ar putea fi acuzat că nu a împiedicat crimele comise de UCK, a demisionat vineri din fruntea guvernului după ce a primit convocarea la tribunal.

China nu renunţă la Taiwan, chiar dacă va trebui să recurgă la forţă

China a anunţat că  „nu va renunţa la folosirea forţei” pentru a se reuni cu Taiwanul, această reunificare fiind în interesul ţării și  „esenţială pentru realizarea reînnoirii naţionale”, potrivit unui document oficial difuzat miercuri.  „China trebuie să fie şi va fi reunită. Nu facem nicio promisiune de a renunţa la folosirea forţei şi ne rezervăm opţiunea de a lua toate măsurile necesare”, se menţionează în document, precizându-se că forţa nu este îndreptată împotriva populaţiei, ci împotriva imixtiunii forţelor externe și a separatiștilor.

Consiliul taiwanez pentru relaţiile cu partea continentală a Chinei, organism ce gestionează legăturile cu Beijingul, a condamnat folosirea forţei de către Beijing și a cerut comunităţii internaţionale să oprească planurile Beijingului.

Opozantul Aleksei Navalnîi, din nou arestat la Moscova

La câteva zile după protestele de la Moscova, provocate de decizia autorităţilor de a interzice candidaţilor opoziţiei participarea la alegerile loclae, Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut critic al regimului Putin, a fost arestat, potrivit anunţului făcut de acesta pe reţelele de socializare. Navalnîi a fost reţinut sub acuzaţia de incitare la proteste, după ce a cerut cetăţenilor să protesteze contra măsurilor abuzive ale autorităţilor, care au exclus de pe listele de vot candidaţii opoziţiei.

Coreea de Nord a lansat proiectile către Marea Japoniei

Seulul a anunţat că Phenianul a lansat joi două proiectile neidentificate care s-au prăbușit în Marea Japonie, iar Washingtonul a confirmat că este vorba de dispozitive cu rază scurtă de acţiune. În trecut, Donald Trump a declarat că lansarea dispozitivelor cu rază scurtă de acţiune nu vor afecta negocierile SUA cu Coreea de Nord.

„Dacă este vorba despre rachete balistice, este o încălcare a rezoluţiilor ONU”, a afirmat  ministrul nipon al apărării, Takeshi Iwaya, precizând că proiectilele nu au atins teritoriul Japoniei, dar că acţiunile Coreei de Nord sunt „extrem de regretabile”.

O navă rusească a fost reţinută de Coreea de Nord

O navă de pescuit rusească cu 17 membri ai echipajului la bord, 15 ruși și doi sud-coreeni, a fost sechestrată în urmă cu o săptămână în Marea Japoniei de gărzile de coastă nord-coreene, pentru că „a încălcat regulile de intrare şi de şedere pe teritoriul Coreei de Nord”, informează un comunicat al Ministerului rus al Afacerilor Externe. Potrivit comunicatului, ambasada Rusiei ia măsurile necesare pentru rezolvarea situaţiei și se află în contact permanent cu autorităţile nord-coreene. La rândul său, Ministerul Unificării din Coreea de Sud a dat asigurări că face tot posibilul să asigure securitatea cetăţenilor săi.

Căpitanul navei ar fi recunoscut încălcarea graniţei nord-coreene, potrivit unui comunicat al ambasadei Coreei de Nord în Rusia, iar nava va fi eliberată dacă gărzile nord-coreene nu vor identifica nimic suspect în timpul inspecţiei.

Atentat cu vehicul-capcană în Afganistan

Trei soldaţi croaţi au fost răniţi la Kabul, într-un atentat sinucigaș care a fost revendicat de Mişcarea insurgenţilor taliban. Doi militari sunt grav răniţi, însă rănile nu le pun viaţa în pericol, în timp ce al treilea, deși a primit toate îngrijirile medicale la un spital din Bagram, a decedat ca urmare a severităţii rănilor, potrivit Ministerului croat al Apărării. Niciun civil sau poliţist afgan nu a fost rănit de explozia mașinii capcană, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul, Ferdaws Faramarz.

 

 

 

 

 

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro