Esenţiale azi, 26 martie

Deficit de 1 miliard de euro în comerţul cu produse agroalimentare

România a înregistrat în 2018 un deficit de 1,153 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creștere cu 35,1% faţă de 2017, arată Ministerul Agriculturii. Exporturile către ţările UE au totalizat 4,5 miliarde de euro, iar cele către ţările extracomunitare au fost de 1,98 miliarde de euro, grâul și porumbul fiind principalele produse de export. În privinţa importurilor de produse agroalimentare din UE, România a cheltuit anul trecut 6,42 miliarde de euro, iar pentru produsele aduse din ţările extracomunitare, circa 1,21 miliarde de euro.

Uniunea Europeană a încheiat pregătirile pentru un Brexit fără acord

Uniunea Europeană întrevede „din ce în ce mai probabil ca Regatul Unit să iasă din blocul comunitar fără niciun acord, la 12 aprilie, motiv pentru care Comisia Europeană şi-a încheiat luni pregătirile în vederea acestui scenariu. În acest caz, nu va exista o perioadă de tranziţie, după cum se prevedea în Acordul de retragere, situaţie care va cauza grave perturbări pentru cetăţeni şi întreprinderi.

Producţia de carne de pasăre a crescut dramatic în UE

Statele membre ale Uniunii Europene au produs în 2018 o cantitate record de 15,2 milioane de tone de carne de pasăre, în creștere cu aproape un sfert, sau 3,2 milioane de tone, comparativ cu 2010, arată datele publicate de Eurostat. Anul trecut, aproape 70% din producţia totală de carne de pasăre din UE a venit din doar 6 state membre: Polonia (16,8%), Marea Britanie (12,9%), Franţa (11,4%), Spania (10,7%), Germania (10,4%) și Italia (8,5%).

Israelul a bombardat Fâşia Gaza

Armata israeliană a lansat, luni seară, bombardamente în Fâşia Gaza, folosind elicoptere și avioane de vânătoare, ca ripostă la un atac cu rachete atribuit mişcării Hamas, ce a vizat o zonă rezidenţială în apropiere de Tel Aviv și s-a soldat cu rănirea a 7 civili.

China încearcă să manipuleze presa străină

China depune eforturi pentru influenţarea presei din străinătate în scopul impunerii propriei ideologii şi contracarării criticilor, arată raportul pe 2018 al organizaţiei Reporteri fără Frontiere. China, care se află pe locul 176 din 180 de ţări, depune eforturi în afara frontierelor sale pentru a impune un vocabular „corect din punct de vedere ideologic, în scopul contracarării criticilor şi ascunderii capitolelor negre din istoria sa. România ocupă locul 44 în clasament, aflându-se în zona galbenă, catalogată ca destul de bună. Pe primele locuri sunt Norvegia, Suedia şi Olanda, iar pe ultimele, Eritreea şi Coreea de Nord.

Pentagonul dă un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

Şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, a anunţat luni că a deblocat un miliard de dolari pentru construirea unei secţiuni a zidului dorit de preşedintele Donald Trump la frontiera cu Mexicul. Shanahan a justificat această cheltuială prin legea federală care autorizează Ministerul Apărării „să construiască drumuri şi bariere şi să amplaseze instalaţii luminoase pentru a împiedica traficul transfrontalier de droguri.

Zeci de zboruri anulate la Frankfurt din cauza unei erori de software

Peste 60 de zboruri au fost anulate luni din cauza unei erori de software la aeroportul din Frankfurt. Problema va continua să afecteze sistemele de control trafic aerian până la jumătatea săptămânii.

Trump recunoaşte oficial suveranitatea Israelului în Platoul Golan

Preşedintele american a semnat, luni, la Casa Albă, în prezenţa premierului israelian, Benjamin Netanyahu, decretul prin care recunoaşte oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan. Netanyahu a declarat că Israelul „nu va renunţa niciodată la acest teritoriu, capturat de statul evreu în timpul Războiului de Şase Zile, din 1967, și anexat în 1981, într-o mișcare nerecunoscută de comunitatea internaţională. Pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, statutul juridic al Înălţimilor Golan rămâne neschimbat după decizia americană.

O nouă pană de curent în Venezuela

O nouă pană de curent a afectat luni regiuni vaste în Venezuela, inclusiv Caracasul, la două săptămâni după pana uriaşă din 7 martie, care a paralizat ţara timp de o săptămână. Curentul s-a întrerupt în cea mai mare parte a cartierelor capitalei și au fost afectate mai multe oraşe mari din vestul ţării, printre care Barquisimeto şi Barinas, dar şi zona de la frontiera cu Columbia.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro