Esenţiale azi, 7 iunie

Trei companii au importat 75% din gazul adus în această iarnă în România

Trei companii autohtone, cei doi mari furnizori Engie și E.On și proaspăt înfiinţata Valahia Gaz, au fost responsabile în această iarnă pentru 75% din importurile de gaz, care s-au majorat cu 12% faţă de iarna trecută, în pofida unei vremi favorabile, informează Profit.ro. Dezechilibrul dintre cerere și ofertă este reglat de importuri. Numai că România nu are semnate contracte pe termen lung și la cantităţi considerabile cu Gazprom, ceea ce face ca preţurile plătite de companiile autohtone să fie cele marginal superioare de pe piaţa central-europeană, în special în ceea ce privește importurile din Ungaria, care în luna martie au depășit pentru prima oară în istorie importurile de gaz efectuate pe ruta ucraineană.

BCE revizuiește estimările privind creșterea economică și a inflaţiei

Banca Centrală Europeană (BCE) a modificat previziunile pentru următorii doi ani privind creșterea economică și a inflaţiei, recunoscând că riscurile la adresa încetinirii în Europa vor fi mai extinse și vor dura mai mult decât se anticipa, transmit DPA și Reuters, citate de Profit.ro. În conformitate cu noile estimări ale BCE, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 1,2% în acest an și un avans de 1,4% anul viitor, faţă de prognoza din martie, ce indica o expansiune de 1,1% în 2019 și 1,6% în 2020. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3% anul acesta, faţă de 1,2% previzionată anterior, și să crească ușor, la 1,4% (faţă de 1,5% estimată anterior).

Numărul angajaţilor din Uniunea Europeană a ajuns la un nivel record

Numărul angajaţilor a urcat cu 0,3% în Uniunea Europeană și în zona euro în primul trimestru din 2019, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) și citate de Profit.ro. În primele trei luni din acest an, cel mai semnificativ avans al numărului de angajaţi s-a înregistrat în Estonia (1,7%), în Finlanda și în Suedia (ambele cu 0,8%), în Spania și în Slovenia (ambele cu 0,7%).

Vladimir Putin: Rusia „este gata să nu prelungească” Tratatul nuclear START cu SUA

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat joi că va lăsa să expire în 2021 importantul tratat pentru controlul asupra armelor nucleare START, încheiat cu SUA, în cazul în care acestea nu se vor arăta doritoare să-l prelungească, relatează Agerpres. „Dacă nimeni nu doreşte prelungirea acordului START, atunci noi nu o vom face (…). Am spus de o sută de ori că suntem gata” să nu-l prelungim, a declarat Putin în timpul unei întâlniri avute cu directori ai agenţiilor de presă, în marja Forumului Economic de la Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei.

Grecia modifică legea privind violul în noul Cod Penal, ca urmare a presiunilor din partea populaţiei

Guvernul Greciei a revizuit legislaţia referitoare la actele de viol, după reacţii critice fără precedent din partea activiștilor, a grupurilor pentru protecţia drepturilor omului și a oficialilor din domeniul juridic, informează Hotnews. Doar câteva ţări recunosc actul de viol ca orice act sexual fără consimţământ. Grecia va deveni a 10-a ţară din Europa cu această definiţie a actului de viol, după ce va adopta noua lege.

Papa Francisc îl primeşte în audienţă pe Vladimir Putin, la 4 iulie, la Vatican

Aceasta urmează să fie a treia întâlnire între cei doi. Papa l-a primit ultima oară pe preşedintele rus în iunie 2015. El l-a îndemnat atunci pe liderul de la Kremlin să „facă un efort important şi sincer în vederea realizării păcii” în Ucraina, relatează news.ro. Însă Francisc nu a mers mai departe atunci, iar Vaticanul a rămas foarte prudent în această criză, spre marea nemulţumire a catolicilor ucraineni, care aşteaptă o condamnare directă a politicii ruse în Ucraina.

„Un stat străin” este, cel mai probabil, responsabil de atacurile asupra petrolierelor din Orientul Mijlociu

O investigaţie internaţională privind atacurile din luna mai asupra a patru petroliere de pe coasta Emiratelor Arabe Unite a transmis că există „indicii puternice că cele patru atacuri fac parte dintr-o operaţiune sofisticată şi coordonată cu o capacitate operaţională semnificativă”. Iranul, ţara suspectată atât de SUA, cât şi de Arabia Saudită că s-ar afla în spatele atacurilor, nu a fost nominalizat de investigaţie ca fiind responsabil. Ambasadorul EAU, Lana Nusseibeh, a declarat că ea nu a acuzat Iranul la întâlnirea Consiliului de Securitate. Teheranul a denunţat atacul şi a negat orice implicare.

Mexicul va trimite militari la graniţa cu Guatemala, pentru a combate fluxul de migranţi

Mexicul a decis trimiterea a 6.000 de membri ai Gărzii Naţionale la graniţa de sud, cu Guatemala, pentru a diminua fluxul de migranţi care se îndreaptă spre Statele Unite, a transmis joi Marcelo Ebrard, ministrul mexican de externe. „Am explicat că sunt 6.000 de militari care vor fi trimiși la graniţă”, a declarat Marcelo Ebrard, în urma unei întâlniri cu oficialii americani în Washington.

Peru le impune vize venezuelenilor

Peru va impune vize cetăţenilor venezueleni, care erau scutiţi până în prezent, din cauza crizei care i-a împins pe milioane dintre aceştia să îşi părăsească ţara, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Lima. Peste trei milioane de venezueleni, o zecime din totalul populaţiei, au emigrat cu începere din 2015, pe fondul prăbuşirii economiei şi a gravei crize politice din ţara lor, potrivit Naţiunilor Unite. Din 2017, circa 800.000 dintre ei s-au instalat în Peru.

Google cumpără o platformă de analiză de date cu 2,6 miliarde dolari

Google a anunţat că achiziţionează Looker, o platformă de business intelligence şi analiză de date. Valoarea tranzacţiei este una record, de 2,6 miliarde de dolari. Datele rămân o resursă neexploatată pentru multe organizaţii și companii, iar prin această achiziţie Google le va putea oferi clienţilor cloud-ului său o soluţie de analiză de date mai complexă, prin care aceştia vor avea acces la analize şi vizualizări integrate și totodată le va oferi posibilitatea de a concepe soluţii de inteligenţă artificială şi machine learning.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro