Ezechiel – armonia sistemelor

Devoțional zilnic 17 iunie 2019

Înfăţişarea acestor roţi şi materialul din care erau făcute păreau de crisolit şi toate patru aveau aceeaşi întocmire. Înfăţişarea şi alcătuirea lor erau de aşa fel încât fiecare roată părea că este în mijlocul unei alte roţi. Ezechiel 1:16

Aceasta viziune a lui Ezechiel le-a dat mult de lucru atât teologilor, cât şi cititorilor de toate felurile. Fiecare cititor poate vedea în acest text ceea ce doreşte sau ceea ce îl interesează. Probabil că, pentru unii, această viziune profetică nu poate transmite nimic inteligibil, în timp ce pentru alţii este o sursă nesecată de inspiraţie şi meditaţie. Noi vom privi această imagine profetică pentru a căuta să înţelegem ceva despre Dumnezeu şi lucrarea Sa.

Ezechiel sesizează o anumită simetrie şi similitudine a celor patru roţi, ceea ce sugerează că modul de organizare specific lui Dumnezeu este marcat de aceste trăsături caracteristice. Simetria şi asemănarea sunt regăsite în toate sistemele de organizare ale materiei; fie minerale, plante, animale, oameni sau sisteme sociale.

Când vrea să descrie materialul din care sunt făcute roţile, Ezechiel nu are cuvintele specifice şi încearcă asemănări cu cele cunoscute. El se mulţumeşte să ne spună că roţile păreau de crisolit. Această piatră preţioasă de culoare verde-oliv, cu tentă luminoasă sugerează caracterul nepământean al acelor alcătuiri.

Ceea ce ne atrage însă în mod deosebit atenţia este organizarea sistemului cercurilor concentrice, de roată în roată. Forma preferată de Dumnezeu în organizarea materiei este aceea de orbită circulară. Galaxiile, sistemele stelare şi cele planetare sunt organizate după acest model. Şi când coborâm în lumea atomică regăsim acelaşi model circular.

Succesul la un pas de tine:

Încearcă să zăboveşti mai mult în faţa diverselor aspecte ale creaţiei lui Dumnezeu şi lasă-te uimit de frumuseţea, armonia şi complexitatea lucrării Sale. Vei găsi motive temeinice de adoraţie.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro