Fără religie

Devoțional zilnice 6 mai 2018

Dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul. – Geneza 3:5

Unii psihologi au o mare dilemă: „Dumnezeu l-a creat pe om sau omul L-a creat pe Dumnezeu.” Sigmund Freud (1858–1939), fondatorul psihanalizei, s-a născut într-o familie de evrei în Freiburg, Imperiul Austro-Ungar, pe 6 mai 1856. Ca unul dintre cei mai influenţi şi controversaţi gânditori ai secolului al XX-lea, Freud a contestat conceptul de Dumnezeu şi natura religiei. El îşi imagina o societate mai matură şi o viaţă mai înfloritoare, liberă de religie.

Bazându-şi ideea pe nevoia copilului de „protecţia paternă”, Freud vedea noţiunea de Dumnezeu ca o proiecţie umană a acestei nevoi, şi ca „nimic mai mult decât o imagine a tatălui mai înălţată”. Freud spunea că religia este „o iluzie” şi poate fi comparată cu „o nevroză a copilăriei”. Pentru el, „religia ţinea de faza embrionară a rasei umane; era o etapă necesară în tranziţia de la copilărie la maturitate. Promova valori etice care erau esenţiale pentru societate. Dar acum, că societatea se maturizase, acestea trebuiau lăsate în urmă.”

Freud mai spunea că „atunci când omul este eliberat de religie, acesta are o şansă mai bună la o viaţă normală şi folositoare”. În timp ce alţi atei negau cu vehemenţă existenţa lui Dumnezeu şi sensul religiei, Freud sugera un proces psihologic atractiv şi convingător, pentru ca oamenii să migreze de la acel teren religios infantil la o societate matură nereligioasă.

Nu este deloc surprinzător că Tony Campolo l-a numit pe Sigmund Freud „apostolul necredinţei”.

Din perspectivă biblică, noţiunea de a te maturiza îndepărtându-Te de Dumnezeu şi de Cuvântul Său rezonează foarte mult cu discursul şarpelui din Grădina Eden. Foarte subtil, şarpele a spus mai întâi că Cuvântul lui Dumnezeu este prea restrictiv şi nestatornic şi apoi a oferit o cunoaştere mai liberatoare şi de încredere. În Geneza 3:5, şarpele spune: „Dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.”

Freud a murit în 1939, dar mulţi din ucenicii lui credincioşi continuă să catalogheze pe Dumnezeu şi religia cu aceeaşi etichetă. Poate chiar şi tu eşti sub stresul psihologic de a renunţa la aşa-zisa „religie infantilă”. Niciodată să nu îţi fie ruşine de loialitatea ta faţă de Dumnezeu şi Cuvântul Său (Luca 9:23-26)!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro