Fiica lui Iefta – devotament și candoare

Devoțional zilnic 17 martie 2019

Ea i-a zis: „Tată, ai făcut o juruinţă Domnului, fă-mi potrivit cu ceea ce ţi-a ieşit din gură, acum când Domnul te-a răzbunat pe vrăjmaşii tăi, pe fiii lui Amon!” Judecători 11:36

Rareori găsim un moment mai plin de candoare ca acesta, în care fiica lui Iefta îşi încurajează tatăl să-şi împlinească juruinţă făcută Domnului. Nu aflăm nici urmă de rezistenţă sau reproş. Poate numai Isaac pe muntele Moria să mai fi trăit aşa ceva. Având în vedere finalul celor două scenarii, fiica lui Iefta excelează. În timp ce jertfa lui Isaac este cerută de Dumnezeu şi nu ajunge să se consume, închinarea fiicei lui Iefta nu este cerută de Dumnezeu, ci este oferită fără nicio constrângere de tatăl ei. Şi se pare că aceasta s-a consumat cu adevărat.

Amintirea acestei candori pline de devotament avea să fie consemnată prin statornicirea unei tradiţii în Israel, ca fetele să o sărbătorească pe fiica lui Iefta din Galaad, timp de patru zile pe an. Importanţa acordată acestei tinere fecioare ne convinge de faptul că viaţa şi faptele ei au avut un impact considerabil asupra celorlalte femei. Ele nu puteau să nu rememoreze un asemenea monument de puritate sufletească.

Atunci când anumite idealuri intră în atenţia noastră prin intermediul experienţei de viaţă a cuiva de lângă noi, suntem marcaţi pentru mult timp. Este un semn bun că inima omenească încă mai poate vibra la adevăratele valori şi le poate aprecia greutatea. Adevărul, dreptatea, cinstea, devotamentul si candoarea sunt unele dintre ele.

Succesul la un pas de tine:

Ai mai putea găsi pe cineva care să întruchipeze idealul de candoare şi puritate sufletească? Poate că nu va fi uşor, dar merită să cauţi. Până la urmă, vei găsi totuşi pe cineva.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro