Ietro

DEVOTIONAL EXPLO 28 februarie 2018

Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toţi dumnezeii. (Exodul 18:11)

Ietro este menționat în relatarea biblică în contextul derulării istoriei lui Moise, omul căruia Dumnezeu, mai târziu, îi vorbește ca unui prieten (Exodul 33:11). Astfel, Moise, prietenul lui Dumnezeu, se întâlnește cu Reuel (un alt nume al lui Ietro), care înseamnă „prietenul lui Dumnezeu”.

Ospitalitatea și sprijinul oferite de-a lungul anilor acestui fugar străin contrastează cu istoria similară a lui Iacov și Laban. Astfel, el se poziționează de partea binelui și prezintă trăsăturile unui socru model.

Întâlnirea din pustie dintre preotul „temător de Dumnezeu” (Patriarhi și profeți, p. 301) și Moise este una emoționantă. Au foarte multe să-și povestească, însă nu se pierd în discuții fără valoare, ci transformă conversația lor într-un act spiritual, care a condus la închinare comună. Moise folosește ocazia să-i vorbească socrului său nu despre ceea ce a realizat el, ci despre „tot ce făcuse Domnul împotriva lui Faraon și împotriva Egiptului din pricina lui Israel” (Exodul 18:8). Un dialog de tipul acesta are o mare putere de convertire.

Lecția Exodului, care clarifică realitatea unicului Dumnezeu adevărat în fața faraonului, a egiptenilor, a lui Israel și a tuturor celorlalte popoare, este corect înțeleasă de către Ietro. Declarația sa: „Binecuvântat să fie Domnul… Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toţi dumnezeii” (Exodul 18:10,11) răspunde la întrebarea ironică a faraonului care ignoră prezența și autoritatea lui Dumnezeu: „Cine este Domnul…? Eu nu cunosc pe Domnul și nu voi lăsa pe Israel să plece” (5:2). Convins de istorisirea lui Moise cu privire la faptele lui Dumnezeu, Ietro ajunge la cunoașterea personală profundă la care El dorește să ajungă fiecare om.

Relatarea biblică despre Ietro ne provoacă la excelență în domeniul familiei, al slujirii, dar, în special, în ceea ce privește cunoașterea autentică a lui Dumnezeu dincolo de mediul în care trăim, fiind deschiși pentru a înțelege zilnic mai multe despre El.

Astăzi, poți vedea faptele lui Dumnezeu și poți recunoaște că „Domnul este mai mare” decât orice altceva din viața ta!

Valentin Filimon, director, Școala Postliceală Sanitară „Dr. Luca”, Brăila

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro