Ioan Botezătorul – distincție sobră

Devoțional zilnic 18 iulie 2019

loan purta o haină de păr de cămilă şi la mijloc era încins cu un brâu de curea. El se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. Matei 3:4

Stilul de viaţă al cuiva este expresia a ceea ce este omul însuşi. În afară de făţărnicia care încearcă, şi reuşeşte, să prezinte lucrurile altfel de cum sunt în realitate, omul este cum se îmbracă şi cum obişnuieşte să trăiască.

loan Botezătorul avea o aparenţă austeră şi riguroasă. Haina sa de păr de cămilă îl recomanda ca un profet decent şi ordonat, gata să pună ordine în biserică şi în societate. El avea deja această ordine în propria viaţă, iar ţinuta sa o exprima cu prisosinţă. Copilăria şi anii de formare petrecuţi în sălbăticia pustiei şi în compania Scripturilor au avut ca rezultat acest profet sobru şi eficient. Hristos l-a recunoscut ca cel mai mare dintre profeţi. Modul său de a fi trebuia să reflecte acest statut şi să contribuie la împlinirea misiunii sale.

Hrana lui loan Botezătorul a fost permanent un subiect de discuţie pentru comentatori şi teologi. Mierea sălbatică nu ridică nicio problemă de interpretare, dar cu lăcustele este mai complicat. Sunt sugerate o varietate de explicaţii. Oricare ar fi acestea, un lucru este sigur şi evident. loan se hrănea cu lucrurile sănătoase şi admisibile pe care le avea la îndemână. Dacă lăcustele sale erau lăcuste cu adevărat, atunci cu siguranţă că acestea erau dintre cele admise de codul levitic, drept proprii pentru hrană.

loan era conştient că modul de hrănire este una dintre sursele de putere fizică şi sănătate generală. Pornind de la această bază, el trăia în modul în care putea cel mai bine să-şi săvârşească lucrarea.

Succesul la un pas de tine:

Cum stilul de viaţă are legătură directă cu vigoarea şi performanţele personale, merită ca acesta să fie revizuit şi adus la zi.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro