Iona

Devoțional zilnice 5 septembrie 2018

Cuvântul Domnului a vorbit lui Iona, fiul lui Amitai, şi i-a zis: „Scoală-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, şi strigă împotriva ei, căci răutatea ei s-a suit până la Mine!” (Iona 1:1-2)

Nu se ştie câţi ani avea Iona sau ce condiţie socială avea când a fost chemat de Dumnezeu să ducă la îndeplinire o misiune specială, o misiune de salvare pentru o întreagă cetate. Misiunea lui era să avertizeze peste 120 000 de oameni de iminenta pedeapsă a lui Dumnezeu.

„Când s-a gândit la greutăţile însărcinării lui şi la ceea ce părea imposibil, prorocul [Iona] a fost ispitit să pună la îndoială înţelepciunea chemării. Din punct de vedere omenesc, se părea că nu se poate câştiga nimic din vestirea unei asemenea solii în această cetate trufaşă. El a uitat pentru o clipă că Dumnezeul pe care-L slujea era atotînţelept şi atotputernic. În timp ce ezita în îndoială, Satana l-a copleşit cu descurajarea. Prorocul a fost cuprins de o mare frică…” şi a ales să fugă (Profeţi şi regi, p. 266.2). Urmează o situaţie traumatizantă pentru Iona, dar salvatoare pentru el şi pentru poporul ninivean. Odată trecut prin această experienţă a aruncării în apă şi apoi a salvării în mod miraculos printr-un peşte, Iona vesteşte în Ninive mesajul lui Dumnezeu. Şi, în pofida aşteptărilor lui Iona, poporul se pocăieşte, şi Dumnezeu nu mai pedepseşte acea cetate.

De-a lungul istoriei, există copii (Samuel), adulţi (Avraam), funcţionari publici (Matei), pescari (Petru), bogaţi (tânărul bogat), săraci (demonizatul din Gadara), oameni influenţi (Nicodim), adică oameni din orice categorie socială, chemaţi de Dumnezeu pentru o lucrare specială. Nu există urmaş al lui Hristos pentru care Dumnezeu să nu aibă un scop, o misiune.

Dumnezeu caută şi astăzi să lucreze prin oameni, pentru salvarea oamenilor. Nu contează vârsta, naţionalitatea, condiţia socială sau educaţia. Pentru fiecare, Dumnezeu are un plan. Aşa că nu aştepta un îndemn insistent din partea lui Dumnezeu pentru a te implica. Răspunde astăzi afirmativ chemării Lui!

„Am auzit glasul Domnului întrebând: «Pe cine să trimit şi cine va merge pentru Noi?» Eu am răspuns: «Iată-mă, trimite-mă!»” (Isaia 6:8)

Emanuel Unteşu, pastor, Conferinţa Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro