Iosif – favoruri părintești

Devoțional zilnice 28 ianuarie 2019

Frații lui au văzut că tatăl lor îl iubea mai mult decât pe ei toţi şi au inceput să-l urască. Nu puteau să-i spună nicio vorbă prietenească. Geneza 37:4

Atmosfera din familie este un mediu foarte dinamic. Sunt motive aparent minore care pot determina un curs negativ foarte serios. Atunci când copiii încep să vadă că unul dintre ei este favoritul unuia dinitre părinţi, nu trece mult până când furtuna se dezlănţuie. Familia lui lacov a fost devastată de-a binelea de acest rău al părtinirii.

Iosif era fiul Rahelei, faţă de care lacov avea o simpatie evidentă. Această înclinaţie s-a accentuat şi mai mult odată cu dispariţia Rahelei. Iosif a primit toată grija şi tandreţea alocate cândva mamei sale. Acest lucru nu a putut rămâne nici neobservat şi nici fără efect asupra celorlalţi copii din casă. Poligamia lui lacov îşi avea şi ea contribuţia la crearea acestei stări de lucruri, dar mărul discordiei nu era neapărat acesta.

Tratamentul preferenţial a ieşit şi mai mult în evidenţă şi a atins punctul critic atunci când Iosif a primit o haină deosebită, prin care favoarea specială a tatălui era cât se poate de clară. Nu este de mirare că fraţii lui au început să-l urască şi nu puteau să-i spună nicio vorbă bună. Cu timpul, această tensiune a luat proporţii uriaşe, până când fraţii au luat hotărârea să-l elimine definitiv. Bineînţeles că vânzarea sa ca rob în Egipt nu a închis acest capitol, iar lacov avea să plătească scump preferinţele sale părinteşti. Ce bine însă că Dumnezeu stăpâneşte amplu peste defectele şi greşelile oamenilor!

Succesul la un pas de tine:

Ce preferinţe personale ar putea crea dificultăţi celor din jurul tău? Fii conştient că tendinţa de părtinire ne paşte pe toţi. Ia în calcul urmările incalculabile ale acestui lucru şi ia măsuri de precauţie când e vorba să-ţi arăţi preferinţele!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro