Isus – subzistență dublă

Devoțional zilnic 21 iulie 2019

Drept răspuns, Isus i-a zis:„Este scris: «Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.»” Matei 4:4

În confruntarea cu ispita şi ispititorul, Hristos afirmă o subzistenţă dublă a fiinţei umane. El venise să câştige o luptă pierdută de umanitate în Eden, unde primii noştri părinţi s-au dovedit a fi neascultători. Acum Hristos trebuia să continue şi să câştige lupta. În biruinţa Sa din pustie, este ascunsă biruinţa noastră spirituală.

Mântuitorul a afirmat deschis că „omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu”. Pe această cale El a arătat că pot fi situaţii în care hrana zilnică are o concurenţă serioasă din partea unei altfel de hrane, şi anume cuvintele care ies din gura lui Dumnezeu.

În cuvintele lui Dumnezeu, Hristos avea o descoperire a voii Tatălui Său, pe care a venit să o împlinească. Atunci când această voie devenea concurentă cu hrana cea de toate zilele. El a ales să urmeze calea ascultării de cuvintele Tatălui Său. În acest context, ascultarea de sugestia ispititorului, de a transforma pietrele în pâini, ar fi fost o trădare faţă de cuvintele Tatălui Său. De aceea, Hristos a refuzat să folosească puterea Sa dumnezeiască pentru a Se ajuta pe Sine.

Biruinţa Sa putea fi consemnată numai în situaţia în care avea să Se dovedească ascultător de Dumnezeu Tatăl; numai prin dependenţa Sa de El. Numai astfel Hristos devenea Modelul şi învăţătorul oamenilor. Aşa cum El a trăit şi a biruit în ascultare de cuvântul divin, la fel şi noi putem umbla înaintea lui Dumnezeu prin puterea aceluiaşi cuvânt. Când hrana stă în opoziţie şi concurenţă cu porunca lui Dumnezeu, vom alege după modelul arătat de Hristos.

Succesul la un pas de tine:

Dacă pâinea cea de toate zilele este cumva sursa exclusivă de căutare şi subzistenţă, este timpul reconsiderării Cuvântului.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro