La 85 de ani nu văzuse oceanul, dar la 89 are în palmares zeci de călătorii

În ultimii 3 ani și jumătate, Brad Ryan și bunica sa, Joy, au parcurs aproximativ 40.000 de kilometri prin 38 de state americane și au văzut 29 de parcuri naţionale. Ideea acestei aventuri a început atunci când femeia și-a exprimat regretul că nu văzuse, la 85 de ani, nici măcar oceanul.

În toamna anului 2015, Brad Ryan a vizitat-o pe bunica lui, sperând să-și reîncarce bateriile în micul său oraș natal din Ohio. Obosit și epuizat emoţional, după ce un coleg de facultate se sinucisese, tot ce-și dorea nepotul era un timp liniștit cu familia.

Bunica sa, Joy, a avut o reacţie care l-a mișcat, în urma discuţiilor despre locurile frumoase pe care le vizitase nepotul ei: a mărturisit că ea nu a avut ocazia să călătorească și nu văzuse, la mijlocul celui de-al 8-lea deceniu de viaţă, nici oceanul, nici munţii.

După ce au vizitat împreună câteva parcuri din Ohio, Brad i-a lansat bunicii o provocare: să-l însoţească într-o călătorie spre Great Smoky Mountains – un lanţ de munţi situat de-a lungul graniţei dintre Tennessee și Carolina de Nord, deasupra căruia se formează în mod obișnuit o ceaţă naturală, care dă impresia că muntele e învăluit în fum.

Joy n-a avut nevoie să fie invitată a doua oară și așa a început aventura celor doi prin locurile mustind de frumuseţe ale ţării. De atunci, au vizitat 29 de parcuri naţionale americane, inclusiv Great Sand Dunes National Park, din Colorado, care conservă dune de nisip de până la 750 de metri înălţime, sau Parcul Naţional Acadia, din statul Maine, cunoscut prin stâncile sale sălbatice și clima aspră.

Brad spune că aceste călătorii l-au ajutat foarte mult și pe el, dincolo de faptul că au însemnat materializarea unui vis care părea intangibil pentru Joy. Deși a avut o viaţă grea, pierzându-și doi dintre copii și fiind văduvă de zeci de ani, Joy nu și-a pierdut capacitatea de a se bucura, arătând că își merită pe deplin numele.

Văzând totul prin ochii bunicii, care se trezește în fiecare dimineaţă plină de recunoștinţă că este în viaţă, am învăţat cum să trăiesc. Alături de ea, am fost nevoit să încetinesc ritmul și să văd totul într-un mod diferit, ceea ce m-a îmbogăţit”, spune Brad.

Bărbatul, care locuiește în prezent în Washington, D.C. și lucrează la National Zoo, intenţionează să o ducă pe Joy în cât mai multe parcuri naţionale va fi cu putinţă. „Mi-a promis că nu își va fractura șoldul înainte să facem ce ne-am propus”, povestește el, explicând cât de nedreaptă i se pare ideea unei vieţi care a ajuns la apus fără să fi plonjat nici măcar într-o aventură.

Brad, care postează imagini din călătoriile sale pe Facebook și pe Instagram, spune că experienţa lui are un impact asupra oamenilor, tocmai pentru că tinerii nu obișnuiesc să călătorească împreună cu vârstnicii, nici măcar dacă fac parte din aceeași familie.

Vreau ca tinerii să știe că nu sunt prea cool pentru a-și face timp și pentru bunici. Cred că am pierdut asta ca societate. Există foarte multe perspective și cunoștinţe pe care le dobândim de la bătrânii noștri”, conchide tânărul.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro