Lucruri mari pentru Dumnezeu

Devoțional zilnice 11 noiembrie 2018

Lărgeşte locul cortului tău şi întinde învelitorile locuinţei tale: nu te opri! Lungeşte-ţi funiile şi întăreşte-ţi ţăruşii! Căci te vei întinde la dreapta şi la stânga, sămânţa ta va cotropi neamurile şi va locui cetăţile pustii. – Isaia 54:2-3

Marii predicatori și misionari creștini care au influenţat lumea au fost bărbaţi și femei pe deplin dedicaţi lui Dumnezeu și necondiţionat consacraţi misiunii Sale. Ei erau mânaţi de o pasiune de nestăpânit pentru suflete, precum William Carey (1761–1834), „părintele misiunii moderne”.

Făcându-şi meseria de cizmar în Hackleton, în partea de sud a Angliei, Carey a făcut o hartă a lumii și a agăţat-o în faţa mesei sale de lucru. Acea hartă l-a făcut conștient de misiunea mondială. Într-o marţi, pe 31 mai 1792, Carey a ţinut o predică la Nottingham, bazată pe Isaia 54:2-3, în care a spus în mod repetat: „Așteptaţi lucruri mari de la Dumnezeu, încercaţi lucruri mari pentru Dumnezeu.” Dar congregaţia nu a răspuns așa cum se aștepta. Cu agonie în suflet, Carey s-a întors către un prieten și a zis: „Nu o să facem nimic? Ah, hai să facem ceva ca răspuns la apelul lui Dumnezeu.”

Carey a fost convins că Dumnezeu îl chema să fie misionar în India. Când a prezentat unui grup de pastori datoria tuturor creștinilor de a împărţi Evanghelia în toată lumea, unul dintre ei se presupune că a spus: „Tinere, așază-te! Când va dori Dumnezeu să convertească păgânii, o va face fără ajutorul meu sau al tău.” Acasă, soţia lui Carey nu era dornică să meargă în câmpul misionar, dar în cele din urmă a acceptat provocarea. Pe 11 noiembrie 1792 au ajuns în Calcutta, India. Carey și echipa lui au tradus Biblia în bengaleză, sanscrită și alte limbi și dialecte importante.

Pentru Carey, „Marea trimitere nu e opţiune care poate fi luată în considerare, ea e o poruncă care trebuie ascultată”. Tot el a mai spus că „pentru a cunoaște voia lui Dumnezeu, avem nevoie de o Biblie deschisă și de o hartă deschisă. Într-adevăr, elementele divine și cele umane trebuie să lucreze împreună în deplină armonie. Ellen White afirmă: „Când puterea divină este combinată cu efortul uman, lucrarea se va răspândi ca focul în miriște” (Solii alese, vol. 1, p. 118). În ce măsură ești tu doritor să devii un William Carey al zilelor noastre, predându-ţi viaţa lui Dumnezeu și permiţându-I să te folosească în misiunea Sa?

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro