Milenialii sunt generaţia cea mai fidelă în căsnicie

Individualiști, consumiști, narcisiști, slacktiviști, oricum i-am certa pe mileniali că sunt, de un lucru nu îi putem acuza: de libertinism. Potrivit unei analize a sociologului american Nicholas Wolfinger, publicată pe site-ul Institutului pentru Studii privind Familia, între generaţiile care sunt astăzi în viaţă, cea a milenialilor a reieșit a fi cea mai fidelă partenerului de viaţă.

Coroborând date obţinute de-a lungul a 30 de ani (1990-2020) prin intermediul studiului General Social Survey, pe un eșantion american cu vârste segmentate în 18-55 și peste 55 de ani, Wolfinger a urmărit evoluţia răspunsurilor la întrebarea „Ai avut vreodată relaţii sexuale cu altcineva decât soţul sau soţia, în timp ce eraţi căsătoriţi?”. Rezultatele au arătat că americanii cu vârste peste 55 de ani au avut o incidenţă mai mare a adulterului decât persoanele mai tinere de 55 de ani. Mai precis, persoanele născute între 1940 și 1959, care au în prezent între 60 și 79 de ani, au fost cele care au raportat cele mai mari rate ale activităţii sexuale extramaritale.

Însă răspunsurile au variat de-a lungul anilor. La începutul mileniului doi, generaţiile cuprinse între 18 și 55 de ani erau mai predispuse să aibă aventuri extraconjugale decât generaţiile mai în vârstă. Însă, după ce, în 2004, linia statistică s-a intersectat, a devenit evidentă o tendinţă semnificativă a tinerilor de a fi mai fideli decât părinţii lor.

„Dacă excludem neprevăzutul, datele pe care le avem acum ne fac să anticipăm un viitor mai monogam pentru căsnicii”, aprecia Wolfinger.

Aceste schimbări de atitudine faţă de fidelitatea în căsnicie vin la pachet cu alte modificări comportamentale vizibile la tânăra generaţie. Astăzi, cuplurile necăsătorite sunt mai predispuse să coabiteze decât ar fi fost în urmă cu un deceniu, iar întreţinerea unei relaţii prin comunicarea romantică online a devenit la fel de răspândită precum obiceiul de a ieși la o întâlnire romantică în oraș, așa cum remarca Olga Khazan pentru The Atlantic.

Jurnalista puncta că recomandările Institutului pentru Studii privind Familia nu sunt dintre cele mai obiective, acesta fiind un think tank al cărui scop declarat este de a promova căsătoriile și familia, iar analiza pe care a postat-o nu a fost revizuită inter pares. Însă tot Khazan remarca faptul că alte statistici, puţin numeroase, susţin totuși punctul de vedere al lui Wolfinger.

O astfel de statistică a fost publicată de Lindsay Labrecque și Mark A. Whisman, de la Universitatea Colorado Boulder, care a descoperit că deși procentul americanilor care consideră că relaţiile sexuale extraconjugale sunt „întotdeauna un lucru greșit” a scăzut între anii 2000 și 2016, aceiași respondenţi raportau un număr în scădere a relaţiilor extramaritale, în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, spunea Khazan, deși milenialii sunt mai deschiși, filosofic, faţă de adulter, sunt mai puţin predispuși să recurgă la el.

Este dificil de spus de ce milenialii au reieșit a fi mai fideli decât cei din altă generaţie. O explicaţie utilitaristă furnizată de unii analiști este aceea că milenialii au trăit mai puţin decât generaţiile mai vechi și nu au avut încă timp să se plictisească de partenerii lor. Însă privind la statisticile care arată un dezinteres crescând al milenialilor faţă de relaţiile sexuale ar putea contrazice și această ipoteză.

O cercetare monumentală, condusă de o echipă de psihologi coordonată de dr. Jean Twenge, profesor la Universitatea de Stat din San Diego, a argumentat statistic împotriva „depravării tineretului de azi”, arătând că procentul tinerilor inactivi sexual este mai mare astăzi (deși nu majoritar) decât era pe vremea când generaţia anilor ’60 era tânără.

Circa 15% dintre tinerii mileniali de 20-24 de ani, născuţi între 1990 și 1994, nu au avut raporturi sexuale după vârsta de 18 ani. Segmentul acestora este mai mare decât dublul celor 6 procente înregistrate în rândul tinerilor de 20-24 de ani născuţi între 1965 și 1969. Modificarea procentuală este cu atât mai semnificativă cu cât a fost calculată pe un eșantion de 26.707 adulţi americani, comparând datele actuale cu cele obţinute în cadrul General Social Survey.

Shirley Zussman, un consilier pe probleme sexuale cu peste 50 de ani de experienţă în domeniu afirma în urmă cu trei ani că atitudinea generaţiilor actuale faţă de relaţiile sexuale se schimbă. „Sexul ocazional nu mai e la fel de frenetic azi cum era în anii ’60”. La cei 100 de ani ai săi, dr. Zussman a putut observa în direct efectele unor schimbări majore de mentalitate în privinţa relaţiilor sexuale (legalizarea contraceptivelor în anii ’60, epidemia de SIDA din anii ’80 și invazia pornografiei online care caracterizează anii 2000). Zussman aprecia că „marea cuplare” a momentului nu este la fel de incitantă fără contextul unei revoluţii sexuale și, într-un interviu acordat revistei Time, terapeuta acuza o superficialitate accentuată a relaţiilor și o lipsă de conectare socială paradoxală în contextul în care dispozitivele electronice care promit tocmai acest lucru sunt atât de utilizate azi.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro