Misiune în carne și oase

Devoțional zilnic 15 martie 2018

Am auzit glasul Domnului întrebând: „Pe cine să trimit şi cine va merge pentru Noi?” Eu am răspuns: „lată-mă, trimite-mă!” – Isaia 6:8

Aproape la capătul celălalt al lumii, respir umezeală tropicală şi mirosuri tari. Unduirile albastre ale oceanului se suprapun cu barăcile dărăpănate şi cu bâzâitul marelui oraş, redefinind sensul de „casă pe plajă”. Trupuri mici şi bronzate privesc atent şi se ascund, în timp ce occidentalii păşesc pe insuliţa lor. Feţe bronzate de adulţi zâmbesc amabil, pentru că ştiu că facem parte din echipa medicală care a venit în Ebeye pentru consultaţii ORL.

În clinică mă bucur să fac parte din echipa de audiologie, venită să testeze auzul băştinaşilor. Intră o fată frumoasă de 16 ani, împreună cu mama ei, în căutare de tratament. Fata s-a născut ireversibil surdă şi mă doare inima din cauza incapacităţii noastre de a o ajuta. Ele zâmbesc resemnate, deşi revin pline de speranţă de fiecare dată când „echipa pentru urechi” revine pe insulă (o dată la 1-5 ani).

Un bărbat în vârstă, încovoiat de spate, intră cu chiu, cu vai, aproape incapabil să comunice din cauza pierderii auzului. De data aceasta, „echipa pentru urechi” îl poate ajuta. Faţa bătrânului izbucneşte într-un zâmbet larg când aparatul auditiv îi oferă din nou darul auzului. „Kommol tata!” exclamă el din nou şi din nou, îmbrăţişând fiecare membru al echipei de audiologie, înainte de a ieşi. Nu mai e încovoiat de spate.

În ultima zi, băştinaşii ne oferă un show, aşa cum consideră ei că trebuie. Cântă a capella. Bat din palme. Mărşăluiesc. Ne oferă amintiri lucrate manual. Şi vorbesc. Noi plângem. Ei îşi manifestă din plin aprecierea. Noi ne simţim onoraţi să facem parte din acest proiect. În două săptămâni au ajuns deja să ne iubească. Noi ştim că locuitorii insulelor Marshall trăiesc în sărăcie, dar nu şi fără speranţă. Aşa că avem parte de o ironie pură: noi am venit să dăm, dar ei ne dau înapoi mai mult. Iar factorul comun este Isus, Salvatorul nostru. El este motivul – în ciuda oricărei adversităţi – pentru care noi ne putem bucura de această viaţă şi să o aşteptăm nerăbdători pe cealaltă.

Această misiune medicală scurtă m-a schimbat, adâncindu-mi compasiunea, re-înnoindu-mi angajamentul şi mărindu-mi bucuria. M-a făcut să îmi trăiesc fiecare zi cu simţul misiunii la care mă cheamă Dumnezeu.

Donna Reese

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro