Morții vor fi înviați

Devoțional zilnice 27 decembrie 2018

Trâmbiţa va suna, morţii vor învia nesupuşi putrezirii, şi noi vom fi schimbaţi. – 1 Corinteni 15:52

Vineri, 27 decembrie 1985, a fost o zi de mare tristeţe pentru familia noastră. După patru zile de comă, sora mea Eleda în cele din urmă a trecut la odihnă şi acum venise ziua înmormântării. Înainte de serviciul funebru am mers la casa unde locuise ea. Ajunşi acolo l-am întâlnit pe Henrique, băieţelul ei de trei ani şi jumătate, care se juca inocent de parcă nu se întâmplase nimic. De îndată s-a apropiat de mine şi m-a întrebat: „Unchiule Ronald, ştii că mama mea a murit?” Surprins de această întrebare, am răspuns: „Este adevărat? … Dar unde este mama ta acum?” – „Mama mea este în biserică!” a spus el. „Şi ce se va întâmpla cu ea?” l-am întrebat eu. Răspunsul lui înduioşător a fost: „Mama va rămâne la cimitirul bisericii; dar când Isus Se va întoarce, ea va fi înviată din morţi.”

Cuvintele lui Henrique reflectau explicaţia care i-a fost dată cu privire la ce se întâmpla. Dar fără îndoială, aceste cuvinte erau încărcate de speranţă: „Dar când Isus Se va întoarce…” De fapt, acea speranţă a fost foarte preţuită de creştini de-a lungul secolelor şi a fost o temă prevalentă a predicilor adventiste. Norii groşi ai durerii, plânsului şi disperării par să dispară când auzim imnurile pline de speranţă, precum: „Trâmbiţi su-naţi peste cer şi pământ” şi „Sfântă speranţă” (Imnuri creş tine AZŞ, #483 şi 497).

Aşteptarea celei de-a doua veniri a lui Hristos şi a învierii morţilor nu sunt doar nişte utopii omeneşti sau „veste de salvare” pentru momentele de criză existenţială. Acestea sunt teme predominante în Noul Testament, cu o temelie profetică trainică, o natură puternic hristocentrică şi o relevanţă existenţială profundă. Înfruntând trecerea timpului, această speranţă ajunge până la noi ca o moştenire valoroasă cu un mesaj tot mai pertinent.

A doua venire a lui Hristos este mult mai aproape acum decât atunci când Henrique mi-a spus acele cuvinte înduioşătoare. De aceea, să luăm în serios sfatul lui Pavel: „Şi aceasta cu atât mai mult, cu cât ştiţi în ce împrejurări ne aflăm: este ceasul să vă treziţi în sfârşit din somn; căci acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut. Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Să ne dezbrăcăm dar de faptele întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii” (Rom. 13:11-12). În curând, speranţa noastră se va împlini!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro