Naomi – o mamă de milioane

Devoțional zilnic 23 martie 2019

Naomi a zis atunci celor două nurori ale ei: „Duceţi-vă şi întoarceţi-vă fiecare la casa mamei ei… Să vă dea Domnul să găsiţi odihnă fiecare în casa unui bărbat!” Şi le-a sărutat. Ele au ridicat glasul şi au plâns. Rut 1:8,9

Istoria lui Rut Moabita este o adevărată oază de linişte într-un deşert de confuzie şi violenţă şi constituie unul dintre cele mai frumoase albume de familie. Dincolo de seceta din Israel, de mutarea în Moab si de morţii din casă, cele trei personaje principale îşi aduc, fiecare, contribuţia de frumuseţe la acest tablou cu nuanţe de idilă.

Naomi este vioara a doua în acest cântec de dragoste. Rolul ei este ai, ela de soacră perfectă. Deşi numele acestei cărţi este dat de acela al nurorii ei, Rut, calităţile personale ale lui Naomi sunt remarcabile. Nu avem o enumerare a trăsăturilor ei nobile de caracter, dar din context i eicse că relaţiile ei cu nurorile sunt demne de toată lauda.

Când Naomi este nevoită să se întoarcă în ţara lui Israel, după ce Işi pierduse tot ce avea mai scump în Moab, nurorile ei se simt atât de ataşate de ea, încât insistă să meargă împreună. Când Naomi le spune • uvinte de rămas-bun, ele îi fac declaraţii de fidelitate şi ataşament.

Ajunsă la Betleem, împreună cu Rut, Naomi face tot ce îi stă în putere pentru fericirea nurorii ei. Acest mod de a fi stârneşte cea mai curată dragoste de familie.

În lipsa bărbatului din casă, Naomi ştie ce trebuie făcut pentru a păstra şi apăra drepturile familiei. Tactul, răbdarea şi mai ales prevederea şi încrederea în Dumnezeu vor face ca amărăciunea singurătăţii ei şi a nurorii sale să se transforme, cu timpul, în cea mai neaşteptată rodire şi binecuvântare.

Succesul la un pas de tine:

Cum crezi că a reuşit Naomi să-şi învingă tristeţea şi singurătatea? Privind înainte cu credinţă şi curaj, vei găsi motive de bucurie încă neexplorate.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro