O cruce din hârtie

Devoțional de seară 2 aprilie 2019

Acum, Dumnezeul nostru, Te lăudăm şi preamărim Numele Tău cel slăvit. – 1 Cronici 29:13

Un bătrânel locuia într-o colibă cu două camere. Aproape de coliba lui era o fântână dărăpănată şi un Ford din ’48, ruginit, în iarbă. Sub o boltă mică, sub un teanc de ziare vechi, stătea o pereche de cizme uzate. A umplut soba (pe care o folosea la gătit şi pentru încălzire) până când cărbunii s-au aprins şi apoi a pus nişte apă pentru ceai pe plită. Bucurându-se de căldura focului şi de cana de ceai, s-a relaxat şi a privit pe geam la veveriţa care alerga pe gardul în paragină.

Înainte de a-şi pregăti bolul cu cereale pentru micul dejun, s-a dus la un dulap din lemn, făcut cu ani în urmă dintr-un copac din pădure. A deschis un sertar şi a scos o cutie împletită din trestie adusă din mlaştina de peste râu.

A aşezat pe masă tot ce era în cutie. O poză cu doi copii, tăiată dintr-o revistă — gândindu-se la nepoţii de care nu a avut niciodată ocazia să se bucure. O pană prăfuită, dar frumoasă, de la o pasăre care îşi curmase viaţa izbindu-se de geamul lui. O cravată, dăruită fiului lui la cea de-a şaisprezecea aniversare, dar pe care o lăsase în urmă când s-a mutat la oraş, unde a şi murit din cauza unei supradoze de droguri.

Bătrânul a atins un teanc mic de scrisori de dragoste primite de la soţia lui cu care era căsătorit de şaizeci de ani. Apoi, nişte bileţele cu urări de bine şi însănătoşire din partea unui vecin mai îndepărtat. Şi a mai scos o zgardă de câine pătată, purtată de credinciosul lui tovarăş canin, dispărut de multă vreme. Mai era şi o frunză presată, reprezentând sosirea celui de-al optzecilea an de viaţă. În ciuda vârstei, el încă parcurgea cei doi kilometri şi jumătate până la mica biserică de ţară în fiecare Sabat.

A mai rămas doar un lucru. Încet şi cu duioşie, mâinile aspre ale bătrânelului au ridicat din cutie ceea ce probabil era cea mai de preţ avere a lui, o mică Biblie uzată. Dintre paginile ei a căzut o cruce din hârtie, tăiată dintr-o cutie veche de cereale. Cu mâinile tremurânde a strâns-o la piept şi a închis ochii. Buzele lui au început să se mişte încet, de parcă se ruga. Apoi, uşor, a pus toate obiectele în cutie şi înapoi în sertarul de la dulap.

Tu ce preţuieşti în viaţa ta? Ce are o valoare mare pentru tine?

Cât de recunoscătoare eşti pentru lucrurile care au cea mai mare valoare pentru tine?


Videi la McClellan

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro