O minciună electorală provoacă un val de ucideri ale creștinilor din Nigeria

Cea mai populată ţară africană ocupă locul 12 în indexul mondial al persecuţiei, conform organizaţiei Open Doors. Cel puţin 120 de persoane au fost omorâte de militanţii fulani începând din 9 februarie 2019, într-o serie de atacuri ce au urmat unei declaraţii televizate a guvernatorului statului Kaduna din Nigeria.

„Când vorbim despre Nigeria, toată lumea știe despre Boko Haram, dar se spun foarte puţine despre militanţii fulani, păstori musulmani care se înarmează și atacă satele creștinilor din nordul ţării, iar tacticile la care recurg par să fie foarte bine coordonate și planificate”, a afirmat Andrew Boyd, purtătorul de cuvânt al organizaţiei internaţionale Release International.

Boyd aprecia că militanţii fulani reprezintă „o ameninţare cu mult mai serioasă decât Boko Haram”, în condiţiile în care, doar în prima jumătate a anului 2018, aceștia au ucis aproximativ 6.000 de persoane și au alungat alte 50.000 din casele lor.

Șirul violenţelor a fost reluat în urma unei declaraţii televizate a guvernatorului statului Kaduna, Nasir el Rufai, lansate în ajunul alegerilor prezidenţiale din februarie, care susţinea că 66 de persoane ar fi fost ucise în Kajuru (zonă guvernamentală din statul Kaduna), majoritatea femei și copii din grupul etnic fulani. Afirmaţia a declanșat un val de reacţii, fiind respinsă ca mincinoasă inclusiv de Agenţia de Gestionare a Situaţiilor de Urgenţă din Nigeria (NEMA). Sub presiunea crescândă de a-și dovedi sau nega declaraţia, guvernatorul a susţinut că 133 de persoane ar fi fost de fapt ucise, ordonând arestarea a 9 bătrâni din grupul etnic adara.

Au urmat o serie de atacuri, care nu au fost împiedicate de autorităţi, în ciuda asigurărilor de protecţie a zonelor vizate. Aproximativ 16 persoane au fost ucise într-o serie de atacuri din satul Ungwan Barde și din împrejurimi, între 9 și 10 februarie, alte 38 de persoane fiind ucise în atacul asupra comunităţii Karamai, din Maro, Kajuru.

La 10 martie, un nou atac asupra sătenilor din Ungwan Barde s-a soldat cu 17 morţi și zeci de case arse, în aceeași zi guvernatorul el Rufai transmiţând condoleanţe familiilor îndoliate și asigurând că a dispus trupe de teren și aeriene pentru siguranţa zonei. Cu toate acestea, doar o zi mai târziu, pe 11 martie, 100 de case au fost distruse în satele Inkirimi și Dogonnoma, din Maro, zona de administraţie locală Kajuru, 52 de persoane fiind ucise.

Supravieţuitorii au povestit că șansele de scăpare ale victimelor erau reduse, atacatorii fiind împărţiţi în 3 grupuri: unul care împușca oamenii, al doilea care incendia casele și un al treilea care urmărea prinderea sătenilor care își părăseau casele.

În seara aceleiași zile, zeci de persoane au fost rănite și 43 de case incendiate în satul Ungwan Gora.

Într-o înregistrare audio în urma atacului din 11 martie, unul dintre atacatori o informa pe fiica uneia dintre victime că valul de ucideri a fost provocat de presupusele crime comise asupra femeilor și copiilor fulani și că acesta este numai începutul.

La 16 martie, alte 9 persoane au fost ucise și 30 de case distruse în comunitatea Nandu Gbok, din zona guvernamentală Sanga, în sudul statului Kaduna, printre victime numărându-se femei și copii.

„Comunităţile noastre sunt neajutorate și pledează pentru ideea că toate persoanele care au conștiinţă ar trebui să vorbească”, a declarat, la 16 martie, Hon Shehu Nicholas Garba, reprezentantul pentru Jema’a / Sanga în Camera Reprezentanţilor din Nigeria, insistând că aceste crime ar trebui să capteze atenţia naţiunii și a comunităţii internaţionale.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro