OMS: În fiecare zi, un milion de oameni contractează o boală cu transmitere sexuală

În fiecare zi, peste un milion de persoane contractează o infecţie transmisă pe cale sexuală, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Specialiștii OMS au înregistrat peste 376 de milioane de cazuri anuale de infecţii cu chlamydia, trichomonas, gonoree și sifilis. În acest context, OMS avertizează că lipsa progresului în oprirea răspândirii bolilor cu transmitere sexuală ar trebui să fie alarmantă. Ce îi îngrijorează cel mai mult pe experţi este creșterea infecţiilor rezistente la antibiotice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii evaluează incidenţa și impactul celor mai frecvente patru boli cu transmitere sexuală. Comparativ cu ultima sa analiză, realizată în anul 2012, OMS a raportat că anul acesta nu a existat „nicio diminuare semnificativă” a ratelor de infectare și nici a infecţiilor existente deja.

OMS sugerează că, la nivel global, 1 din 25 de persoane are cel puţin una dintre aceste boli, unele persoane suferind de mai multe infecţii simultan. Infectarea cu trichomonas este de fapt contractarea unui parazit în timpul relaţiei sexuale. Infectarea cu Chlamydia, sifilisul și gonoreea sunt infecţii bacteriene.

Potrivit raportului OMS pe anul 2016, în segmentul de vârstă 15-49 de ani au fost înregistrate: 156 de milioane de cazuri noi de infectare cu trichomonas, 127 de milioane de cazuri noi de infectare cu chlamydia, 87 de milioane de cazuri noi de gonoree și 6,3 milioane de cazuri noi de sifilis.

Lăsate netratate, aceste infecţii pot duce la infertilitate sau complicaţii ale sarcinii sau la creșterea riscului de transmitere a virusului HIV.

Experţii spun că mai mulţi factori au cauzat creșterea numărului de boli cu transmitere sexuală, printre care lipsa de conștientizare a gravităţii infecţiilor, dar și lipsa schimbării comportamentului sexual. În plus, tehnologia medicală, cum ar fi profilaxia preexpunere sau PrEP, un medicament de zi cu zi folosit pentru a reduce riscul transmiterii HIV, i-a determinat pe unii să renunţe la folosirea prezervativelor.

Conform OMS, România se află între primele 10 ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală. Date colectate în ultimii ani de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor poziţionează ţara noastră pe locul 2 în cazul infecţiei cu sifilis, principala cauză fiind contactul sexual neprotejat.

Simptomele bolilor cu transmitere sexuală pot include secreţii anormale, dureri la urinare, sângerări între menstre, dar unele infecţii pot să nu manifeste niciun fel de simptom. În privinţa tratamentului, specialiștii încurajează apelarea la medici, fiindcă infecţiile bacteriene cu transmitere sexuală pot fi vindecate prin medicamente accesibile. Cu toate acestea, experţii recunosc că diminuarea rezervelor de penicilină de tipul celei utilizate în tratarea sifilisului, precum și creșterea numărului de cazuri de „super-gonoree” (gonoreea rezistentă la antibiotice) au îngreunat procesul de tratare.

„Trebuie să reducem urgent răspândirea acestor infecţii și să investim în noi antibiotice și tratamente care să le înlocuiască pe cele care nu mai funcţionează”, a conchis dr. Tim Jinks, directorul programului Wellcome privind infecţiile rezistente la medicamente.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro