OMS nu mai clasifică transsexualismul ca tulburare comportamentală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu va mai clasifica transsexualismul ca tulburare comportamentală în noua ediţie a manualului său de diagnostic.

Versiunea nouă a manualului, aprobată recent, plasează problematica incongruenţei de gen într-un capitol privind sănătatea sexuală, motivând prin vocea unui expert că OMS înţelege acum că transsexualismul „nu este, de fapt, o problemă de sănătate mintală”.

Activiștii pentru drepturile omului de la Human Rights Watch apreciază că modificarea va avea „un efect eliberator la nivel mondial”.

Cea mai recentă versiune a manualului OMS, CIM-11, definește incongruenţa de gen ca o neconcordanţă pronunţată și persistentă între identitatea de gen percepută de o persoană și sexul ei biologic. În versiunea anterioară, CIM-10, această situaţie era calificată ca tulburare de identitate de gen și plasată în capitolul „Tulburări mintale și comportamentale”.

„Am retras-o din secţiunea de tulburări mintale deoarece avem o înţelegere mai bună a faptului că transsexualismul nu este cu adevărat o boală mintală, iar păstrarea ei în acel capitol alimenta stigmatizarea persoanelor transgender”, a declarat dr. Lale Say, expert în medicină reproductivă în cadrul OMS. „Prin urmare, pentru a reduce stigmatizarea și pentru a facilita accesul la intervenţii de sănătate necesare, transsexualismul a fost plasat în alt capitol.”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut din siguranţa pacientului o prioritate-cheie pe agenda sa, punctând că daunele aduse pacienţilor reprezintă una dintre cauzele primare de deces și handicap la nivel global.

Mutarea a fost salutată de organizaţiile neguvernamentale active în domeniul identităţii sexuale. Nouă dintre ele au emis o declaraţie comună în care au notat: „Ne-a luat mult timp să ajungem aici. Până acum doar câţiva ani, părea imposibilă excluderea categoriilor patologice care afectează persoanele transsexuale sau diverse din punctul de vedere al genului din lista CIM-10 privind tulburările mintale. Acum știm că de-patologizarea deplină poate fi atinsă și că va fi atinsă în timpul vieţii noastre.”

Megha Mohan, analist BBC pe teme de identitate și gen, aprecia că schimbarea efectuată de OMS este departe de a lămuri toate aspectele care rămân neclare observatorilor conversaţiei privind identitatea. Unul dintre aceste aspecte vizează semnificaţia practică a renunţării la patologizarea transsexualismului: „Va fi o schimbare eliberatoare?” întreabă Mohan, „mai ales în ţările în care activiștii discută despre diagnostice greșite și intimidare din partea personalului medical?”. „Va înlătura stigmatul asocial?” Apoi, folosirea termenului de „incongruenţă”, adaugă comentatoarea, îi face pe unii activiști să simtă că OMS nu este atât de progresistă precum ar putea părea în urma acestei mutări.

Alte grupuri minoritare sunt nemulţumite că OMS folosește conceptul de „tulburări de dezvoltare sexuală” pentru a descrie ceea ce membrii activiști numesc „variaţie în dezvoltarea sexuală”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro