Pace în furtună

Devoțional zilnice 1 decembrie 2018

Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. – Filipeni 4:7

Poate că nu întotdeauna viaţa ta e plină de voioşie, dar poţi avea întotdeauna pace. Într-adevăr, poţi găsi pace şi linişte chiar şi în cele mai severe furtuni.

Horatio G. Spafford (1828–1888) a fost un avocat prosper din oraşul Chicago care a investit foarte mulţi bani în imobiliare. Când marele incendiu din Chicago (1871) a distrus mare parte din oraş, Spafford a pierdut multe din proprietăţi. În 1873, Horation Spafford, soţia lui, Anna, şi cele patru fiice ale lor au plecat cu vaporul într-o vacanţă în Europa. Din cauza unor afaceri urgente, Spafford a trebuit să îşi amâne plecarea, dar totuşi şi-a trimis familia la bordul ambarcaţiunii franceze cu aburi Ville du Havre. Cam pe la ora 2 dimineaţa, pe 22 noiembrie, vaporul cu aburi s-a ciocnit de bestia uriaşă de fier Loch Earn. Ville du Havre s-a scufundat în doar 12 minute şi din cei 307 pasageri şi membri ai echipajului, doar 90 au supravieţuit, inclusiv Anna, dar nu şi fiicele ei.

Pe 1 decembrie 1873, supravieţuitorii au ajuns în sfârşit la Cardiff, Ţara Galilor, de unde Anna Spafford a trimis un mesaj telegrafic soţului ei spunând: „Doar eu salvată. Ce să fac.” Horatio Spafford s-a îmbarcat pe următorul vas disponibil pentru a fi alături de soţia lui. În timpul călătoriei, căpitanul vasului l-a chemat pe pod şi i-a spus: „S-a făcut un calcul atent şi cred că chiar acum trecem prin locul în care Ville du Havre s-a scufundat. Apa are o adâncime de aproape 5 km.” În acel context tragic, Horatio Spafford a scris versurile unui imn impresionant: „Când val de durere mă poartă spre cer” (Imnuri AZŞ #316). Prima strofă în limba engleză sună astfel:

Când val de durere mă poartă spre cer
Oricât mi-ar fi pasul de greu,
Isus îmi șoptește că-n El pot sper
Este pace în sufletul meu!

Unele surse spun că Horatio Spafford a scris acest imn chiar în ziua în care a trecut pe lângă locul în care s-au înecat cele patru fiice ale lui; alţii sugerează că l-a scris mai târziu. Oricum, adevărul este că acest imn uimitor reflectă pacea pe care Dumnezeu i-a dăruit-o în acele momente teribile din viaţa lui. Nu uita! Aceeaşi pace te poate susţine şi pe tine în zilele furtunoase din viaţa ta!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro