Pasiune pentru misiunea din afara orașelor

Devoțional zilnice 25 septembrie 2018

Dar eu nu ţin numaidecât la viaţa mea, ca şi cum mi-ar fi scumpă, ci vreau numai să-mi sfârşesc cu bucurie calea şi slujba pe care am primit-o de la Domnul Isus, ca să vestesc Evanghelia harului lui Dumnezeu. – Faptele apostolilor 20:24

Scriu acest text aflându-mă în Zürich, Elveţia, în seara Sabatului din 22 octombrie 2016. Astăzi am avut un program inspirator în oraşul Tramelan, unde am sărbătorit 130 de ani de la dedicarea locului de întâlnire al adventiştilor de ziua a şaptea. Dar prezenţa adventistă în această ţară frumoasă a început doar cu 20 de ani în urmă, pe 7 februarie 1866, când Czechowski i-a botezat pe Louise Pigueron şi Jean David Goymet în lacul Neuchâtel. Acesta a fost primul botez adventist din Elveţia şi poate primul (sau cel puţin al doilea) de pe continentul european. Michael Belina Czechowski s-a născut în Polonia pe 5 septembrie 1818. Fiind preot catolic, el a mers la Roma pentru o scurtă întrevedere cu papa Grigore al XVI-lea. Dezamăgit pe Biserica Romano-Catolică, Czechowski a renunţat la jurămintele făcute şi s-a căsătorit. În 1851 s-a mutat împreună cu soţia lui în America de Nord, unde a lucrat ca evanghelist baptist. În 1856, a întâlnit un grup de adventişti păzitori ai Sabatului şi a devenit predicator al acestei biserici în formare.

Odată cu trecerea timpului, Czechowski a simţit povara de a predica mesajul adventist în Europa. Fără susţinere din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea care tocmai se organizase, el a convins un grup de adventişti de duminica să îi sponsorizeze eforturile misionare. Astfel că, pe 14 mai 1864, a pornit pe mare împreună cu soţia lui şi cu Annie Butler spre Europa şi a predicat mesajul adventist în Italia, Elveţia, Germania, Franţa, Ungaria şi România. La cererea adventiştilor elveţieni, John N. Andrews a fost trimis zece ani mai târziu spre Europa ca primul misionar oficial al adventiştilor trimis peste mări.

După ce a plantat seminţele mesajului adventist în Europa, Czechowski a murit pe 25 februarie 1876, în Viena, Austria, lăsând în urmă o moştenire uimitoare de slujire devotată. Mai mulţi dintre cei convertiţi de el şi urmaşii lor au mers ca misionari adventişti în diferite locuri ale lumii. Eforturile sale au dovedit încă o dată că seminţele mici pot duce la recolte bogate. Chiar şi ca voluntari (fără a fi sponsorizaţi oficial), tu şi cu mine avem privilegiul de a fi misionari devotaţi ai mesajului adventist!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro