Pentru mai multă siguranță … adaptează-te!

Devoțional zilnic 18 martie 2018

Cu toții avem electricitate și apă curentă, beneficiem de transport rapid și servicii medicale. Securitatea îți este asigurată de legile țării și serviciile de pază. Ce îți oferă de fapt societatea? Multe condiții pentru a te simți în siguranță: confort sporit, posibilitatea de a cumpăra, integrare, protecție. Aceste lucruri îți oferă de multe ori încredere, liniște și o viață mai ușoară. Dar toate acestea sunt doar o ILUZIE A SIGURANȚEI!
Dacă nu vei mai avea vreunul din lucrurile pe care le foloseşti zilnic te vei simți nesigur. De aceea, acestea obiecte de care depindem ne fac slabi şi dependenţi de lucruri.

Uneori cauţi bucurie şi linişte în jocuri pe calculator sau vizionând un film, dar laşi pe mai târziu meditaţia la câte o întâmplare sau învăţătură biblică. Un bun exemplu a fost copilul David, care era păstor și nu avea multe lucruri. El a adaptat lucruri din mediu natural pentru a-și petrece timpul în mod util și așa a reușit să doboare un leu, un urs și mai târziu chiar pe Goliat. Același David găsea în studiul muzici, linişte pentru el şi semenii lui:

„David lua lira şi cânta, iar atunci Saul avea parte de alinare şi se simţea mai bine.” 1 Samuel 16,23

Și tu poți să înlocui lucrurile care îți oferă doar o iluzie a siguranței.

Soluția de a nu mai fi dependent de obiecte este să fii pregătit să le înlocuiești cu acele lucruri pe care le ai la îndemână – SĂ TE ADAPTEZI la condițiile în care te afli, să supravieţuieşti, să folosești la maxim potențialul tău și al mediului. De pildă: ce ai face dacă ai fi în pădure fără lingură cu care să mănânci ciorba? Ai improviza, nu!? Ei bine asta înseamnă adaptare.

Practic: Gândeşte-te la un lucru care îţi oferă confort (exemplu: electricitate, apă curentă şi curată, transport auto, telefon, tacâmuri la masă, siguranţa unei uşi la intrarea în cameră, frigider, căldură, dulciuri, prieteni-singurătate etc.). Încearcă astăzi, să nu foloseşti unul din lucrurile acestea şi caută alte variante . Abia aştept să îmi povesteşti cum a fost!

Gusti Angheluță, Director Exploratori, Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro