Peste un sfert dintre angajaţii din România se împrumută până la următorul salariu

Un angajat din patru este nevoit să împrumute bani în fiecare lună de la prieteni sau familie, pentru a se putea descurca până primește următorul salariu, în timp ce 27% rămân fără bani înainte de salariu destul de des, iar 26%, doar uneori, potrivit unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.

Trei respondenţi din 10 spun că peste 45% din salariul lunar este înghiţit de datorii, 25% consumă între 25% și 45% din salariu pentru acoperirea datoriilor, iar, pentru o treime, cel mult un sfert din salariu merge la datorii. Jumătate dintre angajaţi nu reușesc să facă economii, o treime economisesc sub 10% din salariu, iar 11% pun deoparte până la un sfert din salariu.

În cazul a jumătate dintre respondenţi, câștigurile lunare declarate sunt mai mici de 2.500 de lei, un sfert dintre ei au un salariu de până la 3.500 de lei pe lună net, iar restul câștigă mai mult de atât. Numai 20,7% dintre cei chestionaţi spun că situaţia lor financiară a devenit mai bună în ultimul timp, în timp ce 37% cred că au aceeași situaţie financiară ca anul trecut, iar 32% resimt un declin al situaţiei financiare în cursul ultimelor 12 luni.

Pentru a reuși să se descurce cu banii pe care îi câștigă, 64% dintre respondenţi taie din bugetul de vacanţă, în timp ce 57,6% își cumpără mai puţine haine, iar 47,8% renunţă la cheltuielile de relaxare (teatru, film, concerte etc.). Alte cheltuieli la care românii renunţă sau pe care le diminuează sunt cele legate de mesele în oraș (47%), sport (17,2%), alimente (13,5%), sănătate (12,7%), transport (8,9%), educaţie, cărţi (7,2%) sau utilităţi (gaze, apă, curent, căldură) – 4,61%. Printre cheltuielile la care respondenţii au declarat că nu renunţă, chiar dacă au probleme financiare, se numără abonamentul de telefonie (66% dintre români), abonamentul la internet (58,2%) și cablu (41,8%), mașina personală (23,1%) sau ţigări (15,8%).

Potrivit datelor Eurostat, România înregistrează cel mai mare risc de sărăcie în rândul persoanelor angajate din Uniunea Europeană. Românii au un nivel de trai de 70% din media europeană, însă lucrul acesta nu este resimţit de mulţi dintre români, iar explicaţia este aceea că statisticile prezintă valorile medii, în calculul cărora intră puţine venituri foarte ridicate și foarte multe venituri mici.

În aceste condiţii, este ușor de înţeles de ce 51% dintre familiile din România nu reușesc să își plătească la timp facturile la energie electrică, iar 36% își achită cu întârziere abonamentul telefonic, după cum arată un studiu al Institutului Naţional de Statistică.

Banii reprezintă cea mai mare îngrijorare a românilor, înainte de preocupările privind sănătatea sau situaţia politică internă, a arătat un sondaj IRES efectuat în ianuarie 2019. Potrivit sondajului, un sfert dintre români se consideră săraci, trei sferturi nu se cred nici săraci, nici bogaţi și doar 1% consideră că fac parte din categoria bogaţilor. De asemenea, 36% au declarat că banii abia le acoperă nevoile cotidiene, în timp ce 17% nu reușeau nici măcar acest lucru. Doar 13% au declarat că venitul le permite să facă cheltuieli și dincolo de nevoile traiului zilnic.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro