Premiile Nobel

Devoțional zilnice 27 noiembrie 2018

Celui ce va birui îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie. – Apocalipsa 3:21

Un premiu este o distincţie dată câștigătorului unei competiţii sau ca răsplată pentru o performanţă sau o contribuţie extraordinară. Printre cele mai prestigioase premii se află Premiul Nobel. Alfred B. Nobel (1833–1896) a fost un chimist, inginer, inventator, om de afaceri și filantrop suedez. A deţinut 355 de brevete diferite, dar a devenit cel mai bine cunoscut ca inventatorul dinamitei. Criticat pentru dezvoltarea acestui exploziv, Nobel era îngrijorat gândindu-se cum urmau să-și aducă oamenii aminte de el. Din moment ce nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii, el a decis să facă ceva care să fie de folos omenirii în mod pozitiv.

Pe 27 noiembrie 1895, la Clubul Suedez-Norvegian de la Paris, Nobel a semnat ultimul testament și a pus deoparte o parte semnificativă din averea sa pentru a înfiinţa Premiile Nobel, care urmau să fie înmânate anual, fără deosebire de naţionalitate, răsplătind contribuţii exemplare pentru umanitate. Primul dintre aceste premii a fost înmânat în 1901. Ceremoniile anuale de înmânare a premiilor pentru chimie, economie, literatură, fizică și psihologie sau medicină se ţin la Stockholm, Suedia, iar pentru pace, în Oslo, Norvegia.

Fiecare câștigător sau laureat primește o medalie de aur, o diplomă și o sumă semnificativă de bani. Ceremoniile de decernare sunt urmate de un banchet special la care participă și familia regală suedeză în Stockholm și regele și regina Norvegiei în Oslo. Lista câștigătorilor include nume precum Marie Curie, Albert Einstein, Albert Schweitzer, Ernst Hemingway, Jean-Paul Sartre, Martin Luther King Jr., Maica Tereza și Nelson Mandela.

Cartea Apocalipsa menţionează premiile ce vor fi date celor care vor birui forţele răului. Răsplata este cu mult mai mult decât o medalie de aur, o diplomă și niște bani de cheltuit. Ea include viaţa veșnică (2:1), păstrarea numelui în cartea vieţii (3:5) și a sta cu Hristos pe gloriosul Său tron (3:21). Niciunul dintre Premiile Nobel nu poate fi comparat cu acestea.

Cum îţi plănuiești viitorul? Sunt premiile acestei lumi mai atractive decât cele veșnice? Adu-ţi aminte că orice distincţie omenească se va încheia mai devreme sau mai târziu pentru tine și doar cele veșnice vor mai dăinui!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro