Putin a (re)câștigat Rusia

Vladimir Putin va rămâne liderul Rusiei încă şase ani după ce peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi l-au votat în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie. Putin a fost reales cu peste 76% din voturi, după numărarea a 99,80% din buletinele de vot, a anunţat luni dimineaţa Comisia Electorală Centrală de la Moscova.

Deși s-a confruntat cu șapte candidaţi minori nu a existat nicio îndoială că Putin nu ar ieși câștigător în cea de-a patra cursă electorală la care participă. Singura sa provocare reală a fost aceea de a atinge un nivel al procentelor atât de ridicat încât să poată pretinde un mandat incontestabil, notează Time.

Mulţumesc foarte mult. Împreună, vom prelua o mare sarcină în numele Rusiei. (…) Succesul ne așteaptă”, a declarat triumfător duminică seara în cadrul unei mulţimi de susţinători din piaţa Roșie din Moscova. Putin a devenit astfel cel mai longeviv lider al Kremlinului de la dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Deși autorităţile rusești au declarat că nu au înregistrat nereguli grave în timpul votului, iar încălcările minore observate nu au influenţat rezultatul, totuşi pe internet au ajuns imagini în care membrii unei comisii electorale apar îndesând buletine în urne, sau în care observatori independenţi sunt supuşi intimidărilor. Potrivit Open Russia, o organizaţie de opoziţie fondată de magnatul Mikhail Khodorkovsky, observatorii ar fi sesizat numeroase cazuri de fraudă electorală.

Cu o victorie de necontestat, liderul rus în vârstă de 65 ani, domină total scena politică si televiziunea de stat, deși la nivel internaţional imaginea sa este tot mai afectată. Putin este acuzat de atacuri cibernetice în SUA, dar și că a folosit instrumente cibernetice pentru susţinerea separatiștilor din Catalonia, Spania, dar și a adversarilor cancelarului german Angela Merkel și ai președintelui francez Emmanuel Macron în alegerile din Germania și Franţa de anul trecut. Președintele rus mai este acuzat de susţinerea regimului Bashar al-Assad în Siria, dar și de faptul că recent a ordonat otrăvirea fostului agent Serghei Skripal în Marea Britanie. Cu toate acestea, mulţi ruși cred că Putin a avut un impact pozitiv prin aportul de stabilitate internă pe care l-a adus după haosul care a urmat în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, însă pe de altă parte, alegătorii nici nu au văzut nicio alternativă viabilă la acest vot.

Am venit aici să votez pentru stabilitate. De asta ne bazăm pe președintele nostru într-o lume atât de înspăimântătoare”, a declarat Larisa Kuznetsova, o pensionară în vârstă de 62 de ani, în faţa unei secţii de votare din centrul Moscovei.

Putin nu se va ceda niciun centrimetru! El va lupta pentru o independenţă maximă faţă de Occident și va crea alianţe strânse cu alte centre de putere politică”, a declarat Evgeny Minchenko, consultant politic de la Moscova.

Putin va folosi următorii șase ani pentru a-și susţine viziunea unei Rusii puternice”, potrivit lui Joerg Forbrig, director de program senior al Organizaţiei German Marshall Fund din SUA. „Putin are acum un sentiment de succes, el simte că Vestul se retrage”, a mai spus Forbrig prin telefon de la Berlin.

Conform Constituţiei, Putin nu va mai putea candida la președinţie în 2024. Întrebat duminică dacă s-ar putea gândi la posibilitatea de a candida în schimb în 2030, când va avea 77 de ani, Putin a răspuns amuzat: „Dacă voi conduce Rusia până la vârsta de 100 ani? Raspunsul este nu!”

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro