Rătăcirea

Devoțional zilnice 10 septembrie 2018

„?? ?????ţ?? ???ă ?? ?? ??? ? ???ă ?? ?? ş? ?? ?ă?ă??ş?? ??? ??? ???, ?? ???ă ?? ?? ???? ???ă???? ş? ???ă ?? ???ţ? ş? ?? ???? ?ă ????? ?? ??? ?ă?ă???ă? Ş?, ???ă ? ?? î??â???ă ?-? ?ă?????ă, ????ă??? ?ă ???? ?ă ??? ??? ????ă ??????? ?? ?? ???â? ?? ???? ???ă???? ş? ???ă ???? ?? ?? ?ă?ă?????ă.
Într-o vară coboram de pe un versant muntos împreună cu un grup de exploratori. Cunoșteam bine acel traseu. La un moment dat, unii au luat-o cu mult înainte pe neobservate. Iar după ceva timp i-am văzut pe alt versant – greșiseră coborârea și se vedeau pierduți!

Ce poți să faci atunci când te rătăcești?

În situaţia în care te-ai rătăcit pe munte, în primul rând, încearcă să afli unde eşti, nu intra în panică şi încearcă întâi să afli care este poziţia ta. Mersul rapid nu te ajută cu nimic dacă păşeşti în direcţia greşită. „Keep calm”, păstrează-ţi mintea limpede şi nu alerga haotic. Roagă-te Domnului şi fă un plan.

Este bine să marchezi cumva locul în care eşti: o grămăjoară de pietre, un foc mic, fluieră sau cântă. De multe ori este de ajuns să asculţi: este posibil să auzi o drujbă, o maşină sau poate chiar voci ale altor turişti.

Poţi să te îndepărtezi cu atenţie de locul marcat şi să cauţi o apă curgătoare, care te va duce cu siguranţă către o cabană sau alte aşezări omeneşti.

Ajută-te de soare: soarele întotdeauna apune în vest, nu? Bun, atunci localizează soarele şi ai grijă ca întotdeauna lumina lui să fie permanent pe umărul stâng sau drept. Şi mergi în direcţia aceasta.

Dacă îţi dai seama că se va întuneca, noaptea te poţi pierde şi mai mult; decât să te încurci, mai bine ridică un adăpost şi încearcă să aprinzi un foc.

Oricât de rătăcit ai fi în domeniul spiritual trebuie să şti că Dumnezeu caută să te ajute – pune-ţi încrederea în Dumnezeu!​

„?? î????? Î?? ??? ??ş?? ????, ?? ?? ??? ???? ?? ?????ă, ???? ?????? ????????. ??? ?ă??? ?? ??? ???????ă, ??? ????? î????? ?? ??? ?ă?ă???ă, ??? ???? ?? ??? ?ă???ă ş? ??? î??ă?? ?? ??? ????ă.” Ezechiel 34,15-16

Gusti Angheluță, Director Exploratori, Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro