„Regele fotbalului”

Devoțional zilnice 19 noiembrie 2018

Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta!… – Eclesiastul 9:10

Așteptările erau mari pe stadionul Maracanã, Rio de Janeiro, pe data de 19 noiembrie 1969. Sute de fotografi și cameramani au năvălit în zona din spatele porţii, unde Pelé urma să execute o lovitură liberă de la 11 metri. Precum era de așteptat, a punctat, înscriind celebrul cel de-al 1 000-lea gol în jocurile oficiale. Deși retras din jocurile profesionale din 1977, totuși a fost întâmpinat cu atâtea aplauze pe 13 ianuarie 2014, la primirea Balonului de Aur FIFA. De ce o asemenea onoare 36 de ani mai târziu? Doar pentru ceea ce a făcut pe terenul de joacă unde a fost „regele fotbalului”, iar în afara terenului ca „ambasador global al fotbalului”.

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut sub numele de Pelé, s-a născut în Três Corações, Brazilia. Crescut în sărăcie, a lucrat ca servitor la un magazin de ceaiuri în Bauru, statul São Paulo. Fără să aibă bani pentru a-și cumpăra o minge de fotbal, s-a jucat deseori cu un ciorap umplut cu ziare și legat cu o aţă. Ca tânăr băiat a fost deja remarcat de cei care-l vedeau jucând. În 1956 s-a alăturat clubului de fotbal Santos, începându-și cariera profesională încununată de succes.

Ieșit la pensie cu 1 281 de goluri în 1 363 de jocuri, Pelé este singurul jucător care a câștigat trei Cupe Mondiale de Fotbal. Sir Bobby Charlton a afirmat: „Câteodată simt ca și cum fotbalul a fost inventat pentru acest jucător magic.” Tostão declara: „Pelé a fost cel mai mare, el a fost pur și simplu fără cusur. Iar în afara terenului este întotdeauna zâmbitor și op-timist. Nu-l vezi niciodată irascibil. Îi place să fie Pelé.” Într-adevăr, el a ridicat standardul cu care toţi jucătorii de mai târziu aveau să se compare.

Care este secretul pentru o carieră de succes? Mai mulţi oameni au răspuns la această întrebare în diverse feluri. Dar vorbind din punct de vedere omenesc, o reţetă bună pentru succes trebuie să includă cel puţin patru ingrediente de bază: îndemânare, dăruire, șanse și relaţii. O combinaţie perfectă a acestor patru ingrediente poate face o diferenţă imensă.

Pelé și mulţi alţi jucători au dat tot ce au avut mai bun pentru a juca și promova fotbalul în întreaga lume. Tu și cu mine ar trebui să dăm dovadă de aceeași pasiune și determinare pentru cauza lui Dumnezeu. Cum ai evalua devotamentul tău faţă de El? Cei care se luptă pentru „o cunună nepieritoare” nu ar trebui să fie mai puţin devotaţi decât cei care luptă pentru una pieritoare (1 Corinteni 9:25)!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro