Regula de aur

Devoțional pentru tineri 21 iulie 2017

Fiecare din noi să placă aproapelui în ce este bine, în vederea zidirii altora. (Romani 1:5)

Ar putea o frază milenară să servească drept criteriu pentru succesul comercial al secolului XXI? Potrivit antreprenorului John McConnell, răspunsul este „da”. În 1955, John a obţinut un împrumut de şase sute de dolari şi a fondat întreprinderea metalurgică Worthington Industries. În 1976, compania vindea de sute de milioane de dolari pe an. Iar, potrivit unui raport prezentat pe site-ul electronic al firmei, în primul trimestru din 2014, vânzările au atins suma de aproape nouă sute de milioane de dolari. Care a fost filosofia antreprenorială a lui McConnell?

Să-l lăsăm să ne spună chiar el pe ce se bazează secretul său: „Noi suntem o companie fondată pe regula de aur. Pentru mine, ea este metoda de vieţuire pentru totdeauna. Ideea este că, dacă tu poţi să-ţi schimbi modalitatea de gândire şi să vezi lucrurile din perspectiva celuilalt, chiar dacă uneori este foarte greu de ajuns acolo, problemele vor dispărea.”

Regula de aur care i-a adus atâta profit economic lui McConnell a fost stabilită de Isus Hristos în cunoscuta Predică de pe Munte: „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel” (Matei 7:12). Credeai că asta are de-a face doar cu partea spirituală? Ei bine, nu. Noi avem aici un principiu valabil pentru toate domeniile vieţii: fă celorlalţi ceea ce ţi-ar plăcea ca şi ei să-ţi facă. Doar în anumite situaţii? Învăţătorul spune „tot”. Nu este nimic care să fie în afara acestei reguli.

Evident că Isus cunoştea versiunea negativă învăţată de către rabini. De exemplu, cartea lui Tobit: „Nu fă nimănui ceea ce tu nu ai putea suporta” (Tobit 4:15). Aşa ai şi tu obiceiul? Te limitezi doar la a nu face rău celuilalt? Dar nu asta este ceea ce a spus Isus. Vrei fericire? Fă-i fericiţi pe cei care te înconjoară. Vrei iubire? Iubeşte pe semeni. Vrei să reuşeşti? Ajută-i pe alţii să reuşească. Vrei ca afacerile tale să prospere? Permite-le angajaţilor să primească şi ei profit. Vrei să mergi la cer? Ajută-i şi pe alţii să se pregătească pentru această călătorie spaţială. Experienţa lui McConnell demonstrează că abnegaţia dă rezultate mai bune decât egoismul.

#reguladeaur

Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

 

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro