Relațiile

Devoțional zilnic 29 mai 2019

Nu vă înșelați: „Tovărășiile rele strică obiceiurile bune”. 1 Corinteni 15:33

Relațiile sunt lipiciul care ține pe oamenii împreună. Relațiile nu se întâmplă automat. Trebuie să investim în a dezvolta relații. Relațiile sunt intenționate. Într-un mod surprinzător, pentru unii, știința demonstrează ceva extraordinar și anume că relațiile pe care le avem cu alții ne modelează nu numai experiența de viață, ci și funcțiile biologice.

Legătura dintre creierele noastre face ca relațiile cele mai puternice pe care le avem să ne influențeze în chestiuni minore, cum ar fi faptul că râdem la aceleași glume, ori în chestiuni majore, de pildă ce gene sunt (sau nu sunt) activate în celulele T, care sunt soldații sistemului imunitare aflați într-o luptă permanentă cu bacteriile și virușii invadatori. Într-un sens, relațiile cu rezonanță sunt asemenea vitaminelor emoționale, susținându-ne în vremuri grele și hrănindu-ne zilnic. Legătura aceasta atât de strânsă dintre oameni, este o sabie cu două tăișuri: relațiile care ne îmbogățesc sufletește au un impact binefăcător asupra sănătății noastre, în timp ce relațiile nocive ne pot otrăvi încet trupurile. Contaminarea emoțională înseamnă că un număr considerabil de stări interioare ne parvin prin intermediul interacțiunilor cu alți oameni. Așa că dacă vrei să te dezvolți frumos, ai grijă cu ce mediu te asociezi și în ce sol îți înfigi rădăcinile. Altfel te vei trezi otrăvit și în final distrus de relațiile tale. Nu uita, că pe termen lung, noi suntem suma celor mai buni cinci prieteni ai noștri.

Dragoș Brașoveanu, coordonator exploratori Zona Călărași, pastor Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro