Să investim în tineri

Devoțional zilnice 12 august 2018

Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. – 1 Timotei 4:12

Mulţi conducători mari ai lumii au recunoscut valoarea şi potenţialul de a modela minţile noilor generaţii. Unii au făcut acest lucru pentru o cauză bună, alţii, pentru una mai puţin bună, ca Adolf Hitler şi „Hitler Youth” (Hitlerjungend). Pe 14 septembrie 1935, el a declarat următoarele înaintea a 54 000 de băieţi şi fete adunaţi în Nürnberg: „Voi sunteţi viitorul naţiunii, viitorul Reich-ului german.” Hitler era foarte conştient că „cel care controlează şcolile controlează tinerii şi cel care controlează tinerii controlează viitorul!” (Wer die Schule hat, hat die Jugend, und wer die Jugend hat, hat die Zikunft). Nu este deloc surprinzător că, în 1936, aproximativ 97% din profesorii din şcolile publice din Germania se alăturaseră ligii National Socialist Teachers.

Cu totul opus, multe organizaţii creştine de tineret au stimulat noile generaţii să respecte valorile biblice şi să îndeplinească misiunea evanghelică. Câteva dintre cele mai influente asociaţii au fost Young Men’s Christian Association (YMCA), fondată în 1844 în Londra pentru dezvoltarea sănătoasă a „trupului, minţii şi duhului” şi Student Volunteer Movement for Foreign Mission (SVM), organizată în 1886 pentru a recruta studenţii de la colegiu şi universitate din Statele Unite în scopul slujirii misionare externe. Timp de mulţi ani, Missionary Volunteer Society a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea a fost însufleţită de mottoul: „Mesajul advent în întreaga lume în această generaţie.”

În decembrie 1999, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (ONU) a votat ca ziua de 12 august să fie Ziua Internaţională a Tineretului. Aceasta face parte din strategia ONU „de a creşte calitatea şi cantitatea oportunităţilor disponibile pentru tineri pentru o participare deplină, eficientă şi constructivă în societate”. Ce binecuvântare dacă tinerii adventişti ar putea avea şanse asemănătoare în bisericile noastre locale!

Ellen White spunea: „Cu o asemenea armată de lucrători, care ar putea fi formată din tinerii noştri, pregătiţi cum se cuvine, cât de curând ar putea fi dusă întregii lumi solia despre un Mântuitor răstignit, înviat şi care va veni în curând!” (Educaţie, p. 271). Fiecare adunare adventistă ar trebui să devină o şcoală de instruire misionară pentru noile generaţii.

Ce a făcut biserica ta pentru ca acest lucru să devină realitate?

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro