Să luăm o poziție fermă pentru cumpătare

Devoțional zilnice 25 iulie 2018

Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte se supun la tot felul de infrânări. Si ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji; noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veşteji. (1 Corinteni 9:25)

În cercul familiei şi în comunitate, noi trebuie să aşezăm cumpătarea creştină pe un piedestal înalt. Ea trebuie să fie un element viu şi lucrător, reformând obiceiurile, dispoziţiile şi caracterele. Necumpătarea stă la baza tuturor relelor din lumea noastră. (Temperanţa, p. 165)

Copiii au nevoie să li se dea lecţii care să hrănească în ei curajul de a se opune răului. (…) Părinţii trebuie să aibă mare grijă ce hrană le dau copiilor. Prea adesea, unii ajung beţivi din cauza lecţiilor de necumpătare învăţate în cămin. Daţi-le copiilor hrană care să le zidească mintea şi trupul, dar ţineţi-i departe de mâncărurile foarte condimentate, care vor trezi în ei dorinţa după stimulente şi mai puternice.

Folosirea tutunului şi a băuturilor tari are foarte mult de-a face cu înmulţirea bolilor şi a criminalităţii. Tutunul este o otravă lentă, insidioasă şi extrem de distructivă, iar folosirea lui produce un rău nespus. (…)

Nu este nevoie de argumente pentru a demonstra relele consumului de băuturi alcoolice. Sunt peste tot oameni ameţiţi şi cu privirea înceţoşată, ajunşi nişte epave – suflete pentru care a murit Hristos şi pentru care îngerii plâng. Ei sunt o pată pentru civilizaţia cu care ne mândrim. (…)

Cei din timpurile antice care alergau pentru un premiu şi-au dat seama de importanţa obiceiurilor de cumpătare, iar noi, care alergăm pentru o cunună cerească, ar trebui să ne dăm seama de valoarea lor cu atât mai mult. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a birui răul. (Manuscript 29,1886)

Se cere curaj moral pentru a adera la principiile cumpătării stricte în orice timp şi în orice loc. (Youth’s Instructor, 24 septembrie 1907)

Nu uita că îţi ţeşi zilnic o pânză de obiceiuri. (…) Cu cât respecţi mai mult legile sănătăţii, cu atât mai bine distingi ispitele şi te opui lor şi cu atât mai clar discerni valoarea lucrurilor veşnice. (Youth’s Instructor, 25 august 1886)

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro