Sânge pe stâlpii ușii

Devoțional zilnic 30 mai 2019

Să luați apoi un mănunchi de isop, să-l muiați în sângele din strachină și să ungeți pragul de sus și cei doi stâlpi ai ușii cu sângele din strachină. (Exodul 12:22)

Urmărește versiunea video aici.

Instrucțiunile pe care le-a dat Moise cu privire la sărbătoarea Paștelui sunt pline de semnificație și se aplică atât pentru părinții, cât și pentru copiii acestui veac al lumii…

Tatăl trebuia să-l consacre pe fiecare locatar al casei sale lui Dumnezeu și să facă o lucrare care este reprezentată prin sărbătoarea Paștelui. Era periculos să lase această datorie solemnă pe seama altora. Acest pericol este bine ilustrat printr-un incident relatat despre o familie de evrei în noaptea de Paște.

Legenda spune că fiica cea mai mare era bolnavă, dar ea știa că trebuia ales un miel de fiecare familie și că sângele acestuia trebuia stropit pe pragul de sus și pe cei doi stâlpi ai ușii, astfel ca Domnul să poată vedea semnul sângelui și să nu îngăduie nimicitorului să intre și să-l ucidă pe întâiul născut. Cu câtă îngrijorare a văzut apropierea nopții, când îngerul nimicitor urma să treacă. A devenit foarte neliniștită. L-a chemat alături de ea pe tatăl său și l-a întrebat: „Ai însemnat stâlpii ușii cu sânge?” El a răspuns: „Da, am dat îndrumările necesare în această privință. Nu fi neliniștită, îngerul nimicitor nu va intra aici.”

Se făcea tot mai întuneric și copila l-a chemat iar și iar pe tatăl ei, întrebându-l: „Ești sigur că stâlpii ușii sunt însemnați cu sânge?” Tatăl o asigură din nou că nu are de ce să se teamă, căci o poruncă ce avea asemenea consecințe nu putea fi neglijată de slujitorii săi vrednici de încredere. Cum miezul nopții se apropia, vocea copilei se auzi iarăși spunându-i: „Tată, nu sunt sigură. Ia-mă în brațe și du-mă să văd semnul eu însămi, ca să pot apoi să mă odihnesc.”

Tatăl s-a supus dorinței copilei sale; a luat-o în brațe și a dus-o la ușă; însă nu era niciun semn de sânge pe pragul de sus sau pe stâlpii ușii. A început să tremure la gândul îngrozitor că familia sa ar putea deveni o casă de jale. Cu propriile sale mâini, a apucat mănunchiul de isop și a stropit stâlpii ușii cu sânge; apoi a arătat copilului bolnav că semnul era acolo. – Review and Herald, 21 mai 1895

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro